Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä
TM koeajo

Nissan Qashqai 1,6 Visia

30.5.2007

Mistä tulee ja minne menee?

Qashqai-sana merkitsee paimentolaista ja maankiertäjää, sellaisia kuin beduiinit, mutta yllättäen myös suomalaiset luontaiselinkeinolla eläneet saamelaiset on listattu joukkoon mukaan. Nissan Qashqai on tehty kiertämään ja etsimään ostajia yhtä hyvin katumaastureiden kuin suositun C-kokoluokan automarkkinoilla.


Jari Kujala, kuva

Nissan Qashqai (lue: kashkai) lukeutuu pituudeltaan C-segmenttiin (Ford Focus, Kia Cee´d, Toyota Auris, VW Golf jne.) eli noin 4,3-metristen luokkaan. Se on kuitenkin näitä kymmenisen senttiä korkeampi, joten tyyliltään se muistuttaa enemmän Honda CR-V:tä tai Toyota RAV-4:ää.

Qashqain varustetasot ovat Visia, Acenta ja Tekna. Koeajettu Visia on niistä edullisin (23830 euroa). Ajonvakautusjärjestelmä kuuluu auton perushintaan, samoin hyvin toimiva jarrujärjestelmä, joka sekään ei ole aivan itsestään selvä asia vielä nykyaikanakaan, vaikka sen pitäisi olla.

Koeajetun Qashqain 1,6-litrainen moottori on lähtöisin Micra RS -mallista, ja sen jälkeen se tuli myös Noten voimanlähteeksi. Moottori on hieman alkuperäistä versiota tehokkaampi. Tehoa saadaan nyt 94 kW (115 hv) käyntinopeudella 6 000 r/min.Vääntömomentti on nostettu 156 Nm:n.

Suoritusarvot mitattiin ja luokiteltiin riittäviksi, mutta parhaimmalta maistui joillakin juuri maantielle sopivilla kierroksilla esiintynyt terve voimantunne ja sen ansiosta pirteät ohitukset suuremmillakin vaihteilla.Vaihteisto on välitetty Suomen tiestöön ja ajonopeuksiin sopivaksi, ja moottorin vääntö täydentää etenemistä niin, että vaihtamistarve jää vähäiseksi.

Perinteinen väistökoe kertoi, että Qashqai on luonteeltaan yliohjaava - takapyörien ote lipsuu ensimmäisenä - ja perä haluaisi lähteä luistoon. Ajonvakautusjärjestelmä oli kuitenkin tehtävänsä tasalla ja korjasi helposti alustasuunnittelun puutteen.

Kun pääsimme mittaamaan parasta hidastuvuutta, Qashqai pysähtyi yllättävän tehokkaasti ja lyhyellä matkalla. Nissan tarvitsi matkaa 100 km/h nopeudesta 39 metriä pysähtyäkseen paikalleen. Se on erinomainen saavutus mille tahansa autolle.

(Tiivistelmä Jarmo Sukavan artikkelista TM 11/07, s. 154-159)

Lue juttu Lue juttu
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta
Osta tai myy. Hae Nettiautossa olevat Nissan Qashqai-merkkiset autot.

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto