Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Tekniikan Maailma nyt digilehtenä

14.11.2012

DIGI.TEKNIIKANMAAILMA.FI


Markus Pentikäinen, kuva

Tekniikan Maailma on nyt luettavissa digilehtenä. Palvelu on avoinna kaikille TM:n kestotilauksen 
tehneille etuasiakkaille.


TM digi >>
Tuetut laitteet ja ohjelmistot >>


TM digi sisältää samat artikkelit kuin painettu lehti. Sen ulkoasu on suunniteltu uusiksi sähköistä lukemista varten. Lisäksi mukana on aika ajoin lisämateriaalia, kuten kuvia ja videoita.

TM digi korvaa Tekniikan Maailman iPad-version. Apple-käyttäjille on App Storessa edelleen tarjolla Tekniikan Maailma -niminen sovellus. Sen kautta kestotilaaja voi ladata lehden numeroita laitteen muistiin ja satunnainen lukija voi ostaa irtonumeroita.

Digilehti toimii useilla verkkoselaimilla, tableteilla ja älypuhelimilla.


Kirjautumiseen tarvitaan lehden tilauksen yhteydessä ilmoitettu sähköpostiosoite ja asiakasnumero, joka on ilmoitettu lehden takakannessa ja laskussa. Asiakasnumero syotetään ilman K-kirjainta. iPadilla tai iPhonella kirjautuessa työpöydälle voi tallentaa kuvakkeen, josta pääsee suoraan digilehteen.


Digilehden kuvagalleriat ovat kätevä tapa tutustua vaikka autonäyttelyiden antiin. Etenkin uusimpien tablettien näytöillä kuvien värit ja terävyys pääsevät oikeuksiinsa.


Artikkelista toiseen siirrytään pyyhkäisemällä sivusuunnassa, sivun reunaa hiirellä klikkaamalla tai ruudun yläreunasta avautuvasta sisällysluettelosta.

Uutta julkaisutekniikkaa

Tekniikan Maailman digilehti on tehty niin kutsutulla HTML5-tekniikalla.

Hieman yksinkertaistettuna kyseessä on nettisivusto, jonka ulkoasu ja toiminnallisuus muistuttavat sähköistä lehteä. Kosketusnäytöllisellä laitteella sivuja voi esimerkiksi vaihtaa pyyhkäisemällä.

Digilehti osaa myös mukautua sen perusteella, millä laitteella sitä luetaan. Esimerkiksi älypuhelimessa näkymä on erilainen kuin tietokoneen suurella ruudulla.

HMTL5-tekniikan yhtenä etuna on se, että digilehden käyttöä ei ole rajoitettu tietyn valmistajan laitteille. TM digi toimii varmimmin Applen iPadilla, joillain Samsungin ja Kindlen malleilla sekä puhelimista iPhonella ja Nokia Lumialla.

Tarkat listat laitevaatimuksista ja tuetuista ohjelmistoversioista löytyvät digilehden ohjeista tai täältä.

Koska erilaisia tabletteja, selaimia ja puhelimia on lukemattomia määriä, digilehteä ei ole voitu testata niillä kaikilla. Olisimmekin kiitollisia, mikäli lukijat kertoisivat käyttökokemuksistaan eri laitteilla. Palautetta digilehden toiminnasta voi antaa sen lopussa olevalla palautelomakkeella tai TMnetin palautelomakkeella.

Jutut jakoon

Digilehdestä voi jakaa linkin mihin tahansa juttuun, ja kuka tahansa pääsee lukemaan kyseisen jutun, mutta vain sen, johon linkki osoittaa.

Näin kestotilaajille tarjotaan mahdollisuus suositella hyviä artikkeleita omalle ystäväpiirilleen.


TM:n digilehti mahdollistaa artikkelien jakamisen sosiaalisen median kautta tai sähköpostin välityksellä.

iPad-huuman jälkeen

Applen iPad tuli markkinoille keväällä 2010. Tuolloin kustannusala innostui: vihdoinkin julkistettiin sähköisille lehdille soveltuva laite.
Lehtien iPad-versiot eivät kuitenkaan keränneet suurta suosiota. Suurista aikakauslehdistä vain The Economistin tiedetään menestyneen taloudellisesti sähköisellä versiollaan.

Kustantajien intoa laimensi Applen hinnoittelu: jos lehtiä ostetaan sen sovelluskaupasta, nappaa Apple kolmanneksen myyntituloista. Lisäksi oman sovelluksen tekeminen erikseen joka laitevalmistajalle ja mallille on kallista.

Suurista kansainvälisistä julkaisuista talouslehti Financial Times on siirtynyt HTML5-tekniikan käyttöön. Myös sanomalehti New York Times toi syksyllä HTML5-version. Suomessa samaa kehitystä ovat jatkaneet Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat.

Digitulevaisuus?

Otavamedian lukijoilta saamamme palautteen perusteella sähköisen julkaisun pitää olla helppo ja halpa. Lukijan pitää itse saada päättää, miten, missä ja millä laitteella lehtensä lukee.

Digiversion puolesta puhuu logistiikka: tuorein lehti (ja vanhemmat numerot) ovat luettavissa verkko- tai mobiilidatayhteydellä ajasta ja paikasta riippumatta.
Lukijan kannalta sähköisten julkaisujen markkinat saattavat vaikuttaa tällä hetkellä hieman sekavalta.

Tämä johtuu siitä, että monet julkaisijat pohtivat lähitulevaisuuden toimintatapoja. Tehdäänkö lehteä vain yhdelle laitteelle vai digilehteä monille? Millaista materiaalia digilehden pitää sisältää? Miten digilehti liittyy saman julkaisun nettisivuihin?

Näihin kysymyksiin ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Tekniikan Maailma on mukana etsimässä vastauksia ja haluaa pitää myös lukijat mukana kehityksessä. Siksi TM tarjoaa vuoden 2013 loppuun asti digilehden osana kestotilausta.


Digilehdessä vertailuiden loppuarvostelun painotusprosentteja voi muokata mieleisekseen.

Juho Salminen ja Markus Kasesmaa (TM 21/12)

Lue juttu Lue juttu
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu sekä ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus, tekniset tiedot ja hinnastot