Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Omaa musiikkia äänittämään

10.11.2008

OUTOJA ÄÄNIÄ MAKUUHUONEESTA


Hannu Häyhä, kuvat

Tietokoneen varaan rakennettu kotistudio sisältää nykyaikaisessa musiikkituotannossa tarvittavat työkalut yhtenä, helposti lähestyttävänä kokonaisuutena. Mikä parasta, harrastuksen aloittaminen ei välttämättä tule kalliiksi ja studion voi perustaa vaikka makuukammarin puolelle.

Valtaosa nykymusiikista tuotetaan tavalla tai toisella tietotekniikan turvin. Lähes levy kuin levy - tai ainakin sen osia - äänitetään, miksataan ja viimeistellään tietokoneessa toimivilla ohjelmilla. Usein myös itse musiikkia joko soitetaan ja/tai ohjelmoidaan näytön äärellä.

Ilahduttavinta kehityksessä on se, että ammattilaisten hyödyntämät ohjelmat toimivat nikottelematta myös tavallisessa kotitietokoneessa - siis jopa kannettavassa tai siinä pöydän alla puhisevassa pöntössä. Kiitos kuuluu tietysti alati kasvavalle laskentateholle.

Itse asiassa tietokoneiden resurssit ja laskupää ovat vuosien saatossa kehittyneet niin huimin harppauksin, että eräissä studioissa soi enää vain säröinen ovikello - ja sekin aika harvakseltaan. Aiemminhan studioaika maksoi poikkeuksetta niitä kuuluisia maltaita. Myös äänitysajan saaminen on 1990-lukuun verrattuna helpompaa. Näin siitäkin huolimatta, että moni pitkään alalla toiminut studio on jo joutunut raapustamaan lappua luukulleen.

Tekipä musiikkia sitten missä, milloin ja miten tahansa, yksi asia ei muutu: hyvään lopputulokseen vaaditaan työtä ja paneutumista. Toisin kuin moni yhä erehtyy luulemaan, mikään huipputehokas tietokone tai ohjelma- ja laiterypäs ei saa itsestään aikaan hittejä tai edes kuuntelukelvollista harrastajamateriaalia. No - myönnetään - aika lähelle päästään jo.

Oman musiikin tuottaminen edellyttää silti rytmitajua, tarkat korvat, yritteliäisyyttä ja tiettyä periksi antamattomuutta. Tokihan alkuun päästään jo rytmitajun ja yritteliäisyyden suosiollisella myötävaikutuksella. Vaatimusten suhteen emme voi auttaa, mutta sen tietokoneen ja ohjelma- sekä laiteryppään kanssa on toisin.

Yhden miehen orkesteri

Tietokoneella tuotettu musiikki ei automaattisesti tarkoita hakkaavaa bassorumpua, suodattimien ja kaikulaitteiden sekä viivetehostimien liikakäyttöä tai mitään muutakaan nuorekasta nykypäivän letkajenkkaa. Se, että moderni tanssimusiikki muovautui nykyiseen muotoonsa pitkälti tietotekniikan ansiosta, on tietenkin aivan oma tarinansa.

Niin sanottu tietokoneavusteinen musiikki ei sulje yhtään musiikin osa-aluetta, jotakin ala-lajia tai tiettyä piirrettä pois laskuista, vaan periaatteessa kaikki onnistuu. Niinpä perinteisten akustisten instrumenttien hyödyntäminen on yhä yhtä lailla mahdollista ja suotavaa, kuten aidossa studiossa konsanaan.

Koska monen kodin nurkassa lojuu vaikkapa akustinen kitara, sitä pääsee äänittämään yllättävän vähällä vaivalla ja rahalla. Semminkin kun useimmissa talouksissa lienee jo ennestään kelvollinen kotitietokone.

Soittipa sitten panhuilua, cembaloa, säkkipilliä, TB 303:sta tai vaikka alttoviulua - siis aivan mitä tahansa - idea on siinä, että itselleen tutun instrumentin ympärille pääsee rakentelemaan kaikenlaista muutakin, yhdestä ja samasta tietokoneohjelmasta käsin. Toisin sanoen, haparoivaa akustista kitarointia voi täydentää rummuilla, bassolla tai millä tahansa soittimella. Ja ihan yhtä lailla sopii pyytää saksofonia soittava kaveri kyläilemään viikonlopuksi, äänittelemään osuuksia talteen.

Mutta kotioloissa tuotettu musiikki ei rajoitu pelkästään osuuksien äänittämiseen. Nykyiset ohjelmat ovat näet oivia työkaluja paitsi musiikillisten ideoiden kokeiluun, myös suunnitteluun - toteuttamista sekä viimeistelyä unohtamatta. Yksittäinen kappale tai parhaimmillaan kokonainen pitkäsoitto pystytään rakentamaan alusta loppuun asti samassa ohjelmassa; mikäli siis korvien välissä on muutakin kuin staattista kohinaa.

KODIN musiikkistudio perustuu nykyaikaiseen kannettavaan tietokoneeseen. Lisäksi tarvitaan myös aktiivikaiuttimet, liitännät sisältävä firewire-ääniliitäntäyksikkö sekä usb-koskettimisto. Esittelemämme uuden kokoonpanon hinta - mikrofoneineen ja kuulokkeineen - jää alle 3 000 euron, sisältäen aloittelijalle sopivan ohjelmiston. Jo tällaisella paketilla voi saada ammattimaista jälkeä aikaan, kunhan vain yritteliäisyyttä ja kokeilemisen halua riittää.SAMA mikrofoni kelpaa ainakin alussa niin keikalle kuin äänityksiinkin. Sennheiser e 935 maksaa noin 180 euroa ja on soinniltaan hieman neutraalimpi kuin useimmat muut dynaamiset solistimikrofonit. Sillä voi hyvin äänittää myös instrumentteja.


 


Sisältö

  1. Omaa musiikkia äänittämään
  2. TIETOKONE: Apple MacBook 2,4 GHz (hintaluokka 1 200 €)
  3. LIITÄNNÄT: Edirol FA-66 (hintaluokka 280 €)
  4. ÄÄNENTOISTO: Genelec 8020A (hintaluokka 600 €/pari)
  5. KOSKETTIMISTO: M-Audio Axiom-49 (hintaluokka 280 €)
  6. OHJELMISTO: GarageBand ´08 (hintaluokka 0 €)
  7. MUITA MUSIIKKIOHJELMISTOJA: Nälkä kasvaa syödessä
  8. AKUSTOINNIN PERUSNIKSIT
  9. EDUSTAJIA
Lue juttu Lue juttu
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta
Juttua on kommentoitu 5 kertaa. Lue kommentit ja lisää omasi

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu sekä ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus, tekniset tiedot ja hinnastot