Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Omaa musiikkia äänittämään

10.11.2008

TIETOKONE: Apple MacBook 2,4 GHz (hintaluokka 1 200 €)

KOTISTUDIO kannattaa rakentaa kannettavan tietokoneen varaan. Ensinnäkin se mahtuu pieneen tilaan, vaikkapa makuuhuoneen nurkkapöydälle. Lisäksi kannettavan ja sitä kautta koko kaluston voi kuljettaa mukanaan sinne, missä musiikki on tarkoitus äänittää tai tuottaa. Kaiken kukkuraksi laskentateho ja resurssit riittävät useimmille enemmän kuin hyvin.

Järeämmälle pöytäkoneelle on tarvetta silloin, kun musiikki syntyy valtaosin laskentatehon turvin. Useimmiten esimerkiksi nykyaikainen konemusiikki klubiuskottavine tahi kokeilevine soundeineen edellyttää kannettavaa enemmän resursseja. Niin sanotut virtuaali-instrumentit tarvitsevat näet paljon suoritintehoa ja muistikapasiteettia.

Mutta äänittämiseen ja satunnaiseen virtuaali-instrumenttien hyödyntämiseen kannettava piisaa siis oikein mainiosti; vaikka siis ammattilaiset muuta väittäisivät.

Tekniikka pelaa

Esimerkkikokoonpanoksemme valittiin tällä kertaa piakkoin uudella mallilla korvautuva MacBook, jossa on 13 tuuman laajakuvanäyttö, Intelin valmistama 2,4 gigahertsin tuplaydinsuoritin, 160 gigatavun kiintolevy, tallentava dvd-asema sekä kaksi gigatavua keskusmuistia. Ikääntyvää tekniikkaa ei suinkaan kannata väheksyä, sillä se toimii usein uutta varmemmin.

Vaikka edellä mainittu termistö tuntuisi ensi alkuun vaikeaselkoiselta, tärkeimmät tekijät ovat kahden gigatavun keskusmuisti ja tuplaydinsuoritin. Näillä eväillä pärjää pitkälle, sillä oman musiikin tuottaminen ei edellytä tehokasta näytönohjainta tai viimeisintä varustelua.

Ohjesääntönä periaatteessa lähes mikä tahansa alle kolmen vuoden ikäinen kannettava on tarpeeksi kyvykäs musiikkiharrastuksen aloittamiseen. Niinpä huomio kannattaa suunnata näyttöön ja liitäntöihin, tarpeen mukaan myös akkukestoon ja laitteen kokoon - tai, kuten tuonnempana selviää, koneen toimintaa ohjaavaan käyttöjärjestelmään ja sen päällä toimiviin ohjelmiin.

Näkemyksemme mukaan MacBook edustaa hinnan ja laadun suhteen nykytarjonnan kärkeä. Se ei kuitenkaan ole teknisesti edistyksellisin. Näyttö kun vain menettelee kiiltävästä pinnoitteestaan huolimatta, akku jaksaa korkeintaan neljä tuntia ja tehokkaampaakin ”rautaa” on saatavana samaan hintaan.

Lisäksi usb-liitäntöjä saisi olla enemmän: nyt niitä on vain kaksi, joten niin sanotun keskittimen hankinta tulee pian eteen. Semminkin kun käytännössä pakollinen koskettimisto varaa jo yhden liittimen. Vakiovarusteluun sisältyy kuitenkin musiikkituotannossa tärkeä firewire-väylä, johon liitetään ulkoinen liitäntäyksikkö.MACBOOK on edullisesta hankintahinnastaan huolimatta oiva työkalu kotistudiossa - kiitos tarkoituksenmukaisten ominaisuuksien ja koetellun tekniikan. Sen kaveriksi kannattaa kuitenkin hankkia nopea ulkoinen kiintolevy sekä varmuuskopiointia että äänityksiä varten.Ohjelmisto on valttia

Tekniikka ei ole keskeisin syy, miksi valitsimme esimerkkikokoonpanoksi juuri MacBookin. Sen hyödyntämä ja vain Applen tietokoneissa toimiva Mac OS X -käyttöjärjestelmä soveltuu nimittäin mainiosti oman musiikin tuottamiseen. Kyse ei nyt ole vain makuasioista, joten rasittavaan Mac vs. Windows-pc -nahinaan ei ole perusteita.

Pitipä tilanteesta tai ei, Mac on alusta alkaen rakennettu graafisen alan ja audio-videotekniikan ammattilaisten työkaluksi. Kun laitteisto ja ohjelmisto tulevat samalta valmistajalta, kokonaisuus toimii etenkin aloittelijan käsissä paremmin kuin tyypillinen Windows-pc. Toisin sanoen, yhteensopivuus ja toimintavarmuus ovat niin hyvät kuin tietokoneella tänä päivänä voi olla.

Kiitos kuuluu syvälle käyttöjärjestelmään rakennetulle Core Audio -rajapinnalle, joka toimii ohjelmallisena linkkinä käyttöjärjestelmän, sovelluksien ja musiikin tuottamiseen tarkoitettujen lisälaitteiden kanssa. Samainen komponentti sisältää midi- ja audioliikenteeseen liittyvät ohjelmapalvelut, on täysin näkymätön, eikä siitä oikeastaan tarvitse tietää muuta.

Kunhan Macintoshiin liitettävien lisälaitteiden, kuten ääniliitäntäyksikön tai koskettimiston paketin kyljessä on maininta Core Audio -yhteensopivuudesta, kaikki menee käsikirjoituksen mukaan. Edes erilliselle ajurin asentamiselle ei välttämättä ole tarvetta. Tarkemmat yksityiskohdat selviävät valmistajan verkkosivustoa ja sen ajuritietokantaa tutkimalla.

Sanomattakin on selvää, että kaikki tässä artikkelissa esittelemämme lisälaitteet sekä ohjelmat toimivat moitteetta yhdessä.

Valmiina palvelukseen

Esimerkkikoneemme ei tarvitse seurakseen tietoturvaohjelmistoa, koska Mac OS X -käyttöjärjestelmä tunnetaan ainakin toistaiseksi suhteellisen turvallisena ympäristönä. Tämä on ilmeinen etu myös siksi, että Windows-puolella pakollinen tietoturvaohjelma joudutaan usein kytkemään pois päältä musiikkituotanto-ohjelmia käytettäessä.

Lisäksi Macintoshin käyttöönottoon kuluu vain minuutteja, koska kaikki on valmiiksi asennettuna ja käyttövalmiina, eikä virittely tai asetuksien viilaaminen ole tarpeen. Aloittelijoille sopiva musiikkiohjelma kuuluu sekin vakiovarustukseen, ja sitä pääsee käyttämään heti, kun kone on käynnistynyt. Itse asiassa tuonnempana esittelemämme äänikortti ja koskettimisto toimivat nekin saman tien ilman minkäänlaista säätöä, kunhan malttaa kytkeä kaapelit kiinni.

Mikäli sitten haluaa hyödyntää jotakin vain Windowsissa toimivaa ohjelmaa, Macintoshiin pystyy asentamaan myös Windows XP- tai Windows Vista -käyttöjärjestelmän (TM 13/2008).

Koska myös Linux eri versioineen toimii esimerkkikoneessamme, tänä päivänä Mac lienee enemmän pc kuin pc itse parhaina päivinään. Toisin sanoen, Macin omistaja saa valita käyttöjärjestelmän ja ohjelmat niin kuin itse parhaaksi katsoo. Näin ei jää paitsi mistään, mistä ei halua. Tämä on ilmeinen etu myös silloin, kun konetta hyödynnetään kotistudion keskipisteenä.


Sisältö

  1. Omaa musiikkia äänittämään
  2. TIETOKONE: Apple MacBook 2,4 GHz (hintaluokka 1 200 €)
  3. LIITÄNNÄT: Edirol FA-66 (hintaluokka 280 €)
  4. ÄÄNENTOISTO: Genelec 8020A (hintaluokka 600 €/pari)
  5. KOSKETTIMISTO: M-Audio Axiom-49 (hintaluokka 280 €)
  6. OHJELMISTO: GarageBand ´08 (hintaluokka 0 €)
  7. MUITA MUSIIKKIOHJELMISTOJA: Nälkä kasvaa syödessä
  8. AKUSTOINNIN PERUSNIKSIT
  9. EDUSTAJIA
Lue juttu Lue juttu
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta
Juttua on kommentoitu 5 kertaa. Lue kommentit ja lisää omasi

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu sekä ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus, tekniset tiedot ja hinnastot