Tekniikan Maailma

TM testi

Panasonic TH-37PV60E -plasmatelevisio

2.8.2006

Plasmatelevisiot ovat kehittyneet vuosi vuodelta, ja Panasonic valmistaa nyt jo yhdeksännen tuotantolinjan näyttöjä. Vaikka lcd-televisiot ovat vallanneet pienemmät kokoluokat, plasmanäyttö on erinomainen valinta suurempaa ruutua haluavalle.

Litteän näytön ostaja ei yleensä tiedä kumpi on parempi valinta – plasma vai lcd. Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta isoimmissa ruutukooissa plasmalla on selvät etunsa. Lcd-näytön hitaahkon vasteajan aiheuttamat viiveet kuvanmuodostuksessa näkyvät suurella pinnalla kiusallisen selvästi epäterävyytenä liikekohtien perässä. Plasmanäytöissä tämä ongelma on huomattavasti pienempi.

Plasmapaneelin huonoihin puoliin kuuluu ”kuvan kiinnipalaminen”. Jos näytölle jätetään pitkäksi aikaa paljon valkoista sisältävä pysäytyskuva, se jää joksikin aikaa näkymään ”taustakuvana . Tavallisia tv-lähetteitä katsottaessa kiinnipalamista ei tarvitse pelätä.

Plasmaruudun mustat sävyt toistuvat huomattavasti lcd:tä tummempina, minkä ansiosta plasman kontrasti on yleensä merkittävästi nestekidenäyttöä parempi. Näin on Panasonicinkin tapauksessa – musta on todella mustaa ja mitattu kontrastisuhde (valkoisen ja mustan kirkkausero) on lähes 1 000.

37PV60E on varustettu HD Ready -logolla, joka takaa näytön yhteensopivuuden tulevien hdtv-lähetteiden kanssa. Oikeastaan ruudun sivusuuntainen tarkkuus ei vastaa täysin hd-formaattia, joka vaatisi 1280 kuvapisteen erottelun. Kun aito 1 280 x 720 kuvapisteen hd-kuva skaalataan näytön 1024 kuvapisteen tarkkuudelle, kuvanlaatu ei juuri kärsi. Sivusuuntainen skaalaus on aina pystysuuntaista helpompi toimenpide.

Panasonicin hdmi-tulot ovat hdavi-yhteensopivia. Niinpä ne ottavat digitaalisen kuvan ja äänen lisäksi vastaan myös muita käskyjä, ja käyttäjä voi esimerkiksi painaa dvd-soittimen toistonäppäintä, jolloin sekä näyttö että kotiteatterivahvistin kytkeytyvät päälle ja katsominen voi alkaa ilman muita toimenpiteitä.

Muutenkin liitännät riittävät pitkälle tulevaisuuteen, sillä scart-liittimiä on kolme ja näistä kaksi ottaa vastaan rgb-tasoista kuvaa esimerkiksi digiboksista tai dvd-soittimesta.

Valitettavasti Panasonicissa ei ole digiviritintä, joten erillisien digiboksin hankinta on heti edessä. Se myös kannattaa, sillä varsinkin kohinaisten analogisten tv-lähetteiden kuva ei ole suurella ruudulla nautittavan näköistä. Näyttöön voi kytkeä myös joko analogisella rgb- tai digitaalisella dvi-lähdöllä varustetun tietokoneen.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 14/06, s. 116-117)

Lisää ostoskoriin Osta juttu Tilaa tekstiviestillä Tilaa sms:lläTilaa ja maksa APE -kukkarolla Tilaa APE:lla
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto