Tekniikan Maailma

TM vertailu

Alle 500 euron MiniDV-videokamerat

31.5.2006

Eniten hyötyä koko perheelle on videokamerasta, jota kaikki osaavat käyttää. Juuri siksi valitsimme vertailuryhmään edulliset kamerat, joissa turhat erikoistoiminnot eivät häiritse aloittelevaakaan kuvaajaa.

* Canon MV930 * JVC GR-D650E * Panasonic NV-GS27EG * Samsung VP-D361 * Sony DCR-HC24

Koska vertailuun valitut videokamerat ovat edullisimmasta päästä, niissä ei myöskään ole turhia toimintoja. Kaikissa kameran saakin kytkettyä täysautomatiikkatilaan, jossa käyttäjän ei tarvitse tehdä juuri muuta kuin painaa laukaisinta. Tästä huolimatta kaikissa on koko joukko toimintoja, joista vähänkin edistyneempi käyttäjä iloitsee.

Sonysssa näytölle saa milloin tahansa yhdellä näppäinpainalluksella minuuttitarkan tiedon siitä kuinka pitkään kameralla voi kuvata joko etsintä tai nestekidenäyttöä käyttäen. Parasta on kuitenkin se, että yhtäjaksoista kuvausaikaa on tarjolla kaksikin tuntia. JVC ja Panasonic kuvaavat yli puolitoista tuntia, mutta näistä kahdesta vain JVC näyttää minuuttilukemina jäljellä olevan kuvausajan.

Parhaaseen äänenlaatuun päästään käyttämällä erillistä mikrofonia, mutta ymmärrettävästi perhekamerassa tästä mahdollisuudesta helposti tingitään. Niin myös näissä – halvinta Samsungia lukuun ottamatta, jossa on mikrofoniliitäntä.

MiniDV-järjestelmässä äänen voi tallentaa joko 16- tai 12-bittisenä. Näistä 16-bittinen on teoriassa hifistin vaihtoehto, sillä sen korkeataajuustoisto on parempi. Tämä on kuitenkin vain teoriaa, sillä yhdenkään vertailun kameran mikrofoni ei toista korkeimpia taajuuksia.

Sonya lukuun ottamatta kaikissa voi kytkeä päälle tuulisuojan, joka vaimentaa matalia taajuuksia. Sonyssa tuulisuoja on automaattinen, mutta ei sellaisenaan yhtä toimiva kuin JVC:ssä ja Samsungissa, joissa tosin samalla menetetään lähes kaikki matalimmat taajuudet.

Tämän vertailun kameroissa valokuvien ottaminen on toissijainen asia. Canonissa ja JVC:ssä tosin on paikka sd- tai mmc-muistikortille, mutta molemmissa tapauksissa kortti on hankittava erikseen. Muilla kameroilla valokuvia voi tallentaa nauhalle, mutta valokuvien laatu ei Canonia lukuun ottamatta pysty kilpailemaan halvimpienkaan digikameroiden kanssa.

Kameraa valittaessa ei valmistajien ilmoittamien megapikselilukemien kannata antaa hämätä itseään. Lopulliseen kuvanlaatuun vaikuttaa enemmän se, kuinka hyvin esimerkiksi tarkennus- ja valotusautomatiikka toimivat. Myös kuvanvakaimen toimintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Väritoiston kannalta hyvin toimiva valkotasapainon säätöautomatiikka on oleellinen asia.

Hyvin toimiva tarkistuskatselu jättää pysäytyskuvan hetkeksi ruudulle, kun toistonäppäin vapautetaan. Tarkistuskatselu puuttuu tyystin JVC:stä ja Panasonicista. Näissä ei auta muu kuin siirtyä erikseen nauhuritilaan, etsiä oikea kohta ja palata taas takaisin kuvausmoodiin.

Kaikissa kameroissa on dv-lähtö, jolla laitteen voi kytkeä tietokoneeseen. Näin nauhan sisältö saadaan kopioitua tietokoneelle lopullista koostamista varten.

Tietokoneen ja sopivan ohjelman avulla valmiin elokuvan voi lopuksi polttaa dvd-levylle. JVC:ssä tuotoksen voi kopioida puhtaalle kasetille, sillä laitteessa on myös dv-tulo.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 11/09, s. 128-137)

Lisää ostoskoriin Osta juttu Tilaa tekstiviestillä Tilaa sms:lläTilaa ja maksa APE -kukkarolla Tilaa APE:lla
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto