Tekniikan Maailma

TM vertailu

Tulppakuulokkeet 70-100 euroa

1.8.2011

PIENESTÄ KIINNI

Apple tai Android, Walkman tai Nokia, puhelin tai musiikkisoitin, tabletti tai tietokone, mp3 tai aac. Minkä tahansa valitseekin, äänenlaadun määrää lopulta kuuloke. Ulkona ja matkalla musiikki on tapana toistaa korvakäytävän sulkevista pienistä napeista.

Akg K 370
Beyerdynamic DTX 101iE
Bose IE2
Creative Aurvana In-Ear 2
Denon AH-C560R
Grado iGi
Jamo wEAR In30
Klipsch S4
Philips SHE9750/10
Sennheiser CX 400-II
Shure SE 215
Skullcandy Heavy Metal
Sony MDR-EX510LP
Ultimate Ears 600


LUE LISÄÄ:
Äänenlaatu puntarissa
Henkilökohtaiset kuulokkeet


Korvakäytävän sulkevia pieniä nappeja kutsutaan rakenteen perusteella tulppakuulokkeiksi. Joskus niistä käytetään myös englannista johdettua sanaa inserttikuulokkeet.

Mikäli pehmein silokoni- tai vaahtomuovitulpin varustetut kuulokkeet saa istumaan tiiviisti paikallaan, ne vaimentavat ympäristön hälyääniä ja tuottavat samalla ratkaisevasti paremman bassotoiston kuin kovapintaiset napit. Siksi ne ovat viime vuosina vallanneet alaa perinteisiltä napeilta ja jopa keveiltä sankakuulokkeilta.

Melua vaimentavat tulppakuulokkeet eivät kuitenkaan ole kaikkien mieleen. Korvakäytävän tukkiminen näet nostaa esiin monenlaisia sisäisiä ääniä, kuten hengitys tai kävelyn ja juoksun kumahdukset. Siksi monet lenkkeilijät suosivat edelleen keveitä sankakuulokkeita, joista parhaat tuottavat myös hyvän bassotoiston.

Kuntosalilla, joukkoliikennevälineissä ja lentokentällä askeläänet eivät haittaa, mutta ulkoisen melun vaimentumisesta on suurta hyötyä. Melunvaimennuksen ohella tulppakuulokkeet tarjoavat kovia nappeja paremman bassotoiston, ja niitä on helpompi kuljettaa mukana kuin sankakuulokkeita.

Joistain tulppakuulokkeista saa usein matkapuhelimeen sopivan version, jossa on vähintäänkin mikrofoni ja vastauspainike. Kannattaa varmistaa että kuulokkeen liitäntä ja toiminnot sopivat omaan puhelimeen. Numerossa 18/2009 testaamamme iPhonen 3GS- ja 4-malleihin sopivat, noin 80 euron hintaiset Apple In-Ear kuulokkeet olisivat äänenlaadultaan sijoittuneet vertailumme terävimpään kärkeen.

Harri Slip (tiivistelmä TM:n artikkelista 14/2011, s. 58-62)

Lisää ostoskoriin Osta juttu Tilaa tekstiviestillä Tilaa sms:lläTilaa ja maksa APE -kukkarolla Tilaa APE:lla
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto