Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä
Pikakoe

Kuvaa pintaa syvemmältä

26.8.2008

Hummingbird sivukaikuluotain
Kuva: Hannu Häyhä


Sivukaikuluotaimet

  • Humminbird  1197
  • 987 Si Compo

Kaikuluotain on tärkeä apuväline liikuttaessa veneellä Suomen kivikkoisissa vesissä. Jo yksinkertaisella numeronäyttöisellä luotaimella syvyyslukemia seuraamalla välttää pohjakosketukset ja karille ajot. Hieman monipuolisemman kaikuluotaimen näytöstä saa graafisen kuvan pohjan syvyyden muutoksesta ja pohjanlaadusta.

Uusien Humminbirdin sivukaikuluotaimien avulla on mahdollista kurkistaa pohjalle ja tehdä jopa suoranaisia löytöjä.

Parhaimman kuvan saa viistokaikuluotaimella, joka esittää pohjan muodot laajemmalta alalta valokuvamaisessa esityksessä. Matkan edetessä viistoluotain skannaa pohjaa veneen molemmilta puolilta ja muodostaa jatkuvaa kuvaraitaa. Kuvaraidasta erottuvat pohjalla mahdollisesti olevat esineet sekä syvyyden vaihtelut maastokartan tapaan.

Humminbirdin uusien sivukaikuluotainmallien myötä pohjan tutkiminen on saatu siirtymään lähes jokamiesluokkaan. Humminbirdien hinnat lähtevät tuhannen euron tasosta, ja luotaimen anturiksi riittää veneen peräpeiliin pikakiinnitettävä malli.

Esittelyveneenä toimi monikäyttöinen SunTracker Party Barge 24, jossa oli mahdollisuus tutustua malliston lippulaivaan, kymmenen tuuman näytöllä varustettuun Humminbird 1197:ään.

Heti laiturista irrottuamme ja veneen hitaasti lipuessa satama-altaassa erotimme luotaimen kuvasta pohjassa olevien kiinnityspoijujen painojen piirtämät valkoiset varjot.  Sataman ulkopuolisella merialueella erottuivat merenpohjassa risteilevät viemäriputket ja sähkökaapelit.

Humminbirdin kuvan tarkkuus yllätti, mutta silti pohjamudasta törröttävien esineiden hahmottaminen ja varsinkin tunnistaminen vaatii ammattitaitoa.

Luotaimen piirtämän kuvan tarkkuuteen vaikuttaa lähinnä luotausnopeus ja vedessä mahdollisesti olevat pyörteet.  Luotaimen näytöllä näkyvä kuva on helppo saada talteen myöhempää tarkastelua varten ja samalla kuvaan tallentuu myös kuvauspaikan koodinaatit.

Saimme omaa koeajoa varten seitsemän tuuman näytöllä ja karttaplotterilla varustetun Humminbird 987-yhdistelmälaitteen. Sivukaikuluotaimen anturi kiinnitettään kiinteästi veneen perälaitaan, niin että se pysyy vauhdissakin veden alla.

Sivukaikuluotain tarvitsee vielä 12 voltin virtasyötön ja paikan gps-antennille. Virtaa kuluu näytön kirkkaudesta riippuen muutaman ampeerin verran, mikä on syytä huomioida, jos laitetta käytetään pelkästään akun varassa.

Matalassa merenlahdessa laite ei ole parhaimmillaan, sillä sivukeilan kulmasta johtuen kantama ei yllä pitkälle. Periaatteessa luotain näyttää vain saman verran sivulle kuin on vettä veneen alla. Kuvasta erottuvat kyllä hyvin karit ja pohjasta nousevat muta- ja kivipaadet. Periaatteessa laitteella voi erottaa jopa kuuden senttimetrin kokoisia esineitä, kuten kännyköitä.

Sivukaikuluotaimen oikeita käyttäjiä ovat lähinnä viranomaiset, kuten poliisi ja pelastuslaitokset. Huokeat ja helppokäyttöiset laitteet yleistyvät varmasti osaksi peruskalustoa, joilla tehdään nopeata etsintätyötä isoilta alueilta.

Tavalliselle huviveneilijälle Humminbirdin sivukaikuluotain on monipuolinen yleislaite, joka toimii samalla myös kunnon karttaplotterina. Sen avulla on mahdollista saada pitkästyttävämpäänkin venematkaan helposti uutta sisältöä.

Ilkka Herttua, Leo Backman (Tiivistelmä TM:n 15/08 artikkelista, s. 150-152)

Lue juttu Lue juttu
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto