Tekniikan Maailma

Testissä kotipihan sääennustajat

9.6.2010

 Langattomat sääasemat

 

Sää kiinnostaa. Siitä puhutaan ja sitä päivitellään. Säätä ennustellaan taivaan ja luonnon merkeistä. Antaisiko kotipihalla oleva ikioma sääasema tarkemmat ennusteet kuin Pekka Pouta tai muut ammattilaiset?


  • Davis Vantage Pro2
  • Davis Vantage Vue
  • ELV WS300
  • Oregon WMR100
  • Oregon WMR200

Omalla sääasemalla ennusteen osumatarkkuuden olettaa hyväksi. Asian selvittämiseksi otimme kokeiltavaksi viisi erihintaista sääasemaa, joiden valmistajat lupaavat antavan täsmällisiä säätietoja ja luotettavia ennusteita. Kaikissa testiryhmän laitteissa on ulos asennettavat lämpö-, tuuli- ja sadeanturit. Siihen laitteiden yhtäläisyydet sitten loppuvatkin.

Sääaseman nimellä myytäviä laitteita on runsaasti ja kaiken hintaisia. Rajasimme testiä niin, että kokeiluun tulevan sääaseman on annettava tietoa sääennusteen lisäksi ainakin sisä- ja ulkolämpötiloista, tuulesta, sateesta ja ilmanpaineesta. Lisäksi vaatimuksena oli ulkoantureiden langattomuus.

Testissä olevat sääasemat näyttävät ulkolämpötilan, tuulen voimakkuuden ja myös sen suunnan, sateen määrän, ilmanpaineen sekä lähiajan sään ennustuksen.

Sääasemien mukana tulevan anturiston lisäksi moni kaipaa järjestelmään laajennuksia. Puutarhurille tärkeää on ulkoilman lisäksi myös kasvihuoneen lämpötila. Omakotitalossa on hyödyllistä saada lämpötila- ja kosteustietoja kaikista huoneista, myös kellarista, ja uima-altaan allasvedenkin lämpötilan saa sääaseman näytöllä.

Sääaseman näyttöä ei tarvitse vahtia silmä kovana, sillä säätietojen raja-arvoille voi asettaa hälytyksiä. Jos lämpötila, tuulen voimakkuus, kosteus tai ilmanpaine nousee tai laskee raja-arvon yli, laite hälyttää. Hälytystoiminto ei toimi ELV WS300:ssa.

Testilaitteet osaavat ennustaa tulevaa säätä, useimmat seuraavien noin 12 tunnin jaksolle. Davis Vantage Pro2 ennustaa pidemmälle eli 48 tunnin päähän. Ennuste perustuu pääasiassa ilmanpaineen muutoksiin, mutta Davisin ja Oregonin laitteet käyttävät lisäksi algoritmia, joka perustuu paitsi ilmanpaineen ja lämpötilan muutoksiin, myös laajaan historiatietoon menneiden vuosien säänvaihteluista.

Vertasimme sääasemien ennusteita Forecan paikkakuntakohtaiseen täsmäennusteeseen ja puhelimessa toimivan HandyWeather-ohjelman Intellicast-palvelusta hakemaan ennusteeseen. Kaikki sääasemat ennustivat säätä paremmin kuin mitä itse arvailemalla olisi voinut päätellä. Niiden osumatarkkuus oli kuitenkin olennaisesti heikompi kuin Forecan tai HandyWeatherin.

Oregonin laitteissa on usb-liitäntä laitteiden kytkemiseksi tietokoneeseen. WMR100-mallin mukana toimitetaan Weather OS-niminen ohjelmisto, jonka avulla säätietoja voidaan seurata omalta tietokoneelta. Suurelta näytöltä tiedot näkyvät selkeämmin ja historiatiedoista voidaan avata erilaisia käyriä lähempää tarkastelua varten.

Oregon WMR200:n mukana saa Weather OS -ohjelman lisäksi kehittyneemmän Weather Display -ohjelmiston, jonka avulla oman sääaseman tiedot voidaan välittää internetiin. Tiedot voi halutessaan jakaa myös muiden käytettäväksi.

Davisin laitteiden kytkemiseksi tietokoneeseen ja verkkoon tarvitaan lisävarusteena myytävä Weatherlink datalogger. Lisäpalikka kytketään konsoliin ja toinen pää tietokoneen sarjaporttiin tai usb-porttiin. Weatherlink-dataloggerin ja -ohjelmiston avulla Davisin käyttäjä saa monipuolisen seuranta- ja raportointivälineen ja voi jakaa säätietonsa internetissä.

Ile Könönen (tiivistelmä TM:n 12/10 artikkelista, s. 70-76)

Lisää ostoskoriin Osta juttu Tilaa tekstiviestillä Tilaa sms:lläTilaa ja maksa APE -kukkarolla Tilaa APE:lla
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto