Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä
TM vertailu

Laskettelusukset

9.11.2005

Kutsuimme 600 euron laskettelusuksisetit vertailuun Lapin keväthangille. Suositushinnat vaihtelevat, mutta kun rinteet muuttuvat valkoisiksi, ollaan samalla viivalla. Nämä vaativallekin harrastajalle soveltuvat yleissukset sopivat sekä Lapin pitkiin että etelän pieniin rinteisiin kuin myös alppilomalle. Leveämmät ja alun perin takametsiin tarkoitetut sivakat haastavat nyt hoikempia, tarkemmin piirtäviä täsmäaseita. Rinne-carveria ei kuitenkaan helpolla päihitetä.

* Atomic Supercross SX:10 * Dynastar Contact ST 10 * Elan Cross CRX Fusion Pro * Elan Magfire 10 Fusion * Fischer RC4 Race SC * Head iXRC 800 * K2 Apache Recon * Kneissl Black Star * Movement Blade * Salomon Equipe 9 GC * Salomon Scrambler 8 * Stöckli Laser SC * Völkl Supersport 5*

Viime vuonna (TM 18/04) vertailimme laatusuksia, jotka oli tarkoitettu yleiskäyttöön kunnostetuille rinteille. Suksi–side-pakettien hinnat kohosivat näillä eväillä aina 900 euron paremmalle puolelle. Tämän vuoden testiin haimme laajan käyttäjäryhmän volyymisuksea noin 600 euron hintaryhmässä, hinnassa ovat mukana siteet. Suksen ominaisuudet saivat edelleen painottua pitkäsäteiseen käännösrytmiin. Tärkeätä oli kuitenkin, että suksi suoriutuu jo kohtalaisissa nopeuksissa myös pienempisäteisistä käännöksistä, vaikka varsinainen käyttö olisikin suurpiirteisempää ja painottuisi sujuvaan cruisailuun.

Suksi sai polveutua pujottelu- tai suurpujottelutyyppisestä suksesta, ja myös skicross-suksi sopi ryhmään. Tärkeää oli, että suksi toimisi erinomaisesti jo arkisissa käyttönopeuksissa. Monipuolisuus on yleissuksen arvokkaimpia ominaisuuksia.

Testisuksen tuli sopia Lapin tasaisille, viettäville rinteille ja etelän äkkijyrkille nyppylöille. Eduksi olisi, jos suksi suoriutuisi mallikkaasti myös Alppien pitkistä hiihtopäivistä. Suksen oli oltava harrastajan tai vaativan harrastajan luottosuksi, mutta se saattaisi myös venyä taitajan taitotasolle.

Saman suksimallin eri pituusversiot poikkeavat usein ominaisuuksiltaan merkittävästi toisistaan. Vertailuun pyydettiin maahantuojilta kahta eri pituutta 160–170 sentin väliltä. Nimellismittana pidettiin 165–170 cm. Lisäksi ilmoitimme maahantuojille, että ”mikäli mallistossa on kaksi erilaista vaihtoehtoa samaan sarjaan, voimme valita toisen yhdessä kanssanne”.

Vertailuun saamamme sukset muodostivat melko yhtenäisen ryhmän, joskin aistittavissa oli selvästi uusia piirteitä. Suuri osa suksista oli tarkoitettu kunnostetuille rinteille, ne olivat tehokkaita ja vyötäröltään kapeita rinnesuksia.

Sukset olivat joko skicross-tyyppisiä tai selvemmin suurpujottelu- ja pujottelusuksista polveutuvia yleissuksia. Joukossa oli myös uusien trendien mukaisia rinnesuksia, jotka itse asiassa soveltuvat kohtalaisen hyvin myös yleissuksiksi. Salomonin Scream-malliston viitoittamaa tietä siis kuljetaan.

Suksien ohjehinnat eivät tahtoneet pysyä asettamassamme haarukassa. Onko tämä ymmärrettävissä niin, että ohjehinta ei ole sama kuin kauppahinta? Nämä 650 euron, jopa 750 euron sukset ovatkin käytännössä noin 500–600 euron paketteja? Aika näyttää, millä hinnalla menestyjät myydään.

Vertailutestissä käytimme referenssisuksena viime kauden voittajaa, Atomic SX:11 -mallia, jopa samaa paria kuin vuosi sitten. Sukset maksoivat silloin 790 euroa siteineen, ja tänä vuonna hinta on sama. Atomic SX:11 sopi hyvin vertailusukseksi monipuolisuutensa, nuorekkaan pirteytensä, herkkyytensä ja tarkkuutensa takia.

Tämän kauden vertailua varten laajensimme testaajajoukkoa moneen suuntaan. Tarkat, leikkaavaa piirtoa suosivat taitajat saivat seurakseen myös niin sanotun new-school-laskettelun edustajat: suurpiirteisemmät, monen maaston kulkijat, joilla ei ole takanaan ”oikeita” oppeja.

Suurpujottelu- ja pujottelusuksista polveutuvat tampattujen, kovien rinteiden tarkasti piirtävät sukset veivät vertailun kärkisijat, vaikka loppuarvostelussa käytetty painotettu keskiarvolaskenta suosikin pehmeiden arvojen sivakoita. Vertailun aikana huomasimme muun muassa sen, että hyvät rinnesukset voivat olla loistavia myös pehmeässä lumessa, varsinaisten rinteiden ulkopuolella.

(Tiivistelmä Olof Rytövaaran artikkelista TM 20/05, s. 48-58)

Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto