Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä
TM vertailu

Kokkiveitset

16.5.2007

Kokkiveitsi on keittiön kuningas


Jos isoa yleiskonetta on sanottu keittiön kuningattareksi, niin isoa kokkiveistä voidaan täydellä syyllä kutsua keittiön kuninkaaksi. Kuninkaan pallille pyrkijöitä on paljon ja kaikenlaisia, joten halusimme selvittää, kuka on todellinen kunkku.


Matti Vuorimaa, kuva

  • Arcos Universal Kokkkiveitsi
  • E-picure Kokkiveitsi
  • Fiskars Cuisine Kokkiveitsi 21
  • Fiskars Functional Form Kokkiveitsi
  • Frosts Kokkiveitsi 4216
  • Hackman Handy Kokkiveitsi 22 cm
  • Ikea Skärpt Kokkiveitsi 34
  • Mac Kokkiveitsi HB-85
  • Mundial Hercules Kokkiveitsi 20
  • OBH Nordica Oden Kokkiveitsi 20 cm
  • Sanelli Ambrogio Kokkiveitsi 20
  • Sanelli Premana Kokkiveitsi 21
  • Victorinox Cuisine Kokkiveitsi 20

Kokkiveitsiksi nimitettyjen teräaseiden kirjo on todella laaja. Alle kympillä saat tukin, jossa on viisi veistä. Huippuluokan kokkiveitsi maksaa sadasta kahteensataan euroon ja osa paljon ylikin. Käsintehdyt ovat vielä asia erikseen; hinnat nousevat jopa tuhansiin euroihin. Niinpä kaikkia veitsiä on epäreilua verrata keskenään hintaa huomioon ottamatta.

Pikainen kiertokysely kertoi, että noin 50 euroa on keskimäärin korkein hinta, jonka ruuanlaittoa aktiivisesti harrastava kotikokki suostuu hyvästä veitsestä maksamaan. Eikä ammattilainenkaan välttämättä käytä enempää rahaa työvälineensä ostamiseen.

TM:ssä kun ollaan, näitä veitsiä voi verrata tavallisiin käyttöautoihin, joilla ajetaan arkena työajoja ja -matkoja ja viikonloppuna mökille. Niinpä veitset annettiin ammattikokkien käyttöön, kierrätettiin monipuolista ruuanlaittoa harrastavissa perheissä ja vietiin Stadiaan tutkittaviksi.

Omaksi ryhmäkseen otimme veitset, joiden hinnat nousivat viidestäkymmenestä sataan euroon. Näitä voi luonnehtia vaikka katumaastureiksi. Yli sadan euron veitset muodostivat myös oman ryhmänsä Porschesta Bentleyhyn.

Ensimmäisenä laboratoriokokeena oli veitsen terien materiaalin tutkiminen ja kovuuden mittaaminen. ”Terässä pysymisessä” otettiin myös huomioon käyttökokeissa tullut teroittamisen tarve. Asian tutkimista jatkettiin kulutuskokeella.Veitsien kahvaa ja yleistä käyttömukavuutta vertailtiin käsi märkänä ja öljyisenä. ”Testikätenä” käytettiin keskikokoista, veitsen käsittelyyn tottunutta kättä. Veitsien korroosion ja syöpymisen kestoa testattiin liottamalla terästä leikattua palaa voimakkaassa pesuaineliuoksessa ja kuivaamalla pala sen jälkeen uunissa, jossa oli pesukoneen kuivauslämpötilaa vastaava kuumuus.

Veitsivertailu aloitettiin viime vuoden marraskuussa, ja viimeiset tulokset saatiin sopivasti vapuksi. Tulos ei ollut mitenkään yllättävä, sillä kärkeen sijoittuivat Victorinox, Mac ja Frosts. Toisin sanoen veitset, joita näkee liha- ja kalatiskeillä sekä ammattikokkien käsissä.

(Tiivistelmä Antti Purhosen artikkelista TM 10/07, s. 76-88)

Lisää ostoskoriin Osta juttu Tilaa tekstiviestillä Tilaa sms:lläTilaa ja maksa APE -kukkarolla Tilaa APE:lla
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto