Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Uutiset

17.7.2012 15:54

BMW:ltä myös sähköpolkupyörä

BMW haluaa tarjota asiakkailleen sähköisen liikkumisen kokonaisratkaisun, jossa autolta voi jatkaa eteenpäin pyörällä.

Vuoden kuluttua tulee markkinoille BMW:n ensimmäinen alusta alkaen sähköautoksi suunniteltu malli, i3. Sen tavaratilaan mahtuu mainiosti uusi i Pedelac, jolla voi lähteä puikkelehtimaan kaupungin pyöräteille tai luontoon. Kokoontaitettava pyörä painaa akkuineen 20 kiloa ja menee pieneen tilaan. Avattuna 16-tuumaisilla pyörillä varustetun i Pedelacin akseliväli on 1,08 metriä ja pyörän pituus 1,48 metriä.

Kaksipyöräisen nimi on lyhennys sanoista Pedal Electric Cycle ja sen sydämenä on 42 voltin virralla toimiva 250 watin tehoinen 20 Nm vääntömomenttia kehittävä sähkömoottori. Akkuna käytetään litiummangneesiakkua.

Polkuvoimaakin tarvitaan, ja sähkömoottori on apuna vain alle 25 km/h nopeuksissa. Se auttaa pyöräilijää samalla periaatteella kuin sähkömoottori hybridiautoissa. Reitistä, polkijan painosta ja tien mäkisyydestä riippuen virta riittää 25 - 40 kilometrin ajoon.

Edelleen hybridiautojen tapaan akku latautuu alamäessä ja jarrutuksissa. Pyörä eli siis i Pedelac voidaan myös ladata seinästä tai i3:n tavaratilan pistokkeesta. Lataus kestää normaalisti neljä tuntia ja pikalaturilla vajaat puolet vähemmän.

Kaupunkiauton ja sähköpyörän yhdistelmä ei ole mikään uusi keksintö, sillä Honda esitteli sellaisen jo 1980-luvun alkupuolella (Honda Today ja Motocompo). Ajatus teki paluun viime syksynä Tokion autonäyttelyssä niin ikään Hondan osastolla. Erona BMW:n ratkaisuun on se, että Hondan uusi Motor Compo kulkee pelkällä sähköllä, eikä vaadi polkemista. Eurooppalainen sovellus on siis terveellisempi.

 

Tekniikan Maailma

Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta
Del.icio.us
Juttua on kommentoitu 1 kertaa. Lue kommentit ja lisää omasi

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu sekä ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus, tekniset tiedot ja hinnastot