Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Uutiset

19.8.2012 13:37

Häkellyttävä McLaren X-1

Raha ja hyvä maku eivät välttämättä ole synonyymejä, sillä kaunein mitä McLarenin asiakkaalleen valmistamasta X-1-autosta voi sanoa on: persoonallinen.

McLaren on lainannut Ferrarin toimintatapaa ja alkanut valmistaa tärkeille (lue maksukykyisille) asiakkailleen yksilöllisiä autoja. McLaren näytti Montereyssä perjantaina tämän nimeämättömälle asiakkaalleen valmistetun X-1-auton. Lisäksi yhtiön osastolla oli MP4-12C Spyder, joka oli ensi kertaa yleisön nähtävänä.

X-1:n valmisti McLarenin Special Operations (MSO), joka vastaa McLaren Automotiven sisällä erikoisprojekteista. Auto tehtiin asiakkaalle, jonka autotallista löytyvät jo McLaren F1, Mercedes-Benz SLR McLaren ja uusi MP4 12C. Hän halusi nyt jotain erikoista ja ainutlaatuista.

Ajatus heitettiin ilmaan jo lähes kolme vuotta sitten ennen 12C-mallin esittelyä. Ostaja halusi auton, jossa on MP4-12C:n ominaisuudet ja suorituskyky, mutta hänen persoonaansa kuvaava kori. Eri muotoilulinjoista asiakas rajasi mielenkiintonsa vuosimallin 1961 Facel Vegaan, Citroën SM:ään ja pariin muuhun autoon. Arkkitehtuurista hän nosti suosikeikseen Guggenheimin museot Bilbaossa ja New Yorkissa.

Oikeiden linjojen löytämiseksi kilpailutettiin eri muotoilijoita ja voittajaksi nousi McLarenin Koreassa syntyneen harjoittelijan Hong Yeon ehdotus, joka viimeisteltiin muotoilujohtaja Stephensonin johdolla. Suurin ongelma oli yhdistää klassisten etumoottoristen autojen linjat keskimoottoriseen rakenteeseen. Sen takia muotoilun hiomiseen kului peräti 18 kuukautta.

Autoa alettiin valmistaa ennen kuin muotoja oli saatu edes täysin valmiiksi ja rakentamiseen kului kaksi ja puoli vuotta. X-1 on 4,658 metriä pitkä ja peileineen 2,097 metriä leveä eli yli kymmenen senttiä pidempi ja melkein 20 senttiä leveämpi kuin MP4-12C. Runsaalla hiilikuidun käytöllä paino on suunnilleen sama kuin lähtökohdassa. Sisustus on lähes vakio, mutta sitä on yksilöity väreillä ja materiaaleilla.

Tekniikan Maailma

Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta
Del.icio.us
Juttua on kommentoitu 2 kertaa. Lue kommentit ja lisää omasi

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu sekä ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus, tekniset tiedot ja hinnastot