Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Uutiset

4.8.2012 07:29

Täysremontti puolessa tunnissa

MM-rallin huolto on kuin yhdistelmä leikkaussalista ja upeasta näytelmästä, jossa kaikki on tarkkaan harjoiteltua.

Seurasimme perjantaina Citroënin valmistautumista päivän huoltoon kahden kolmen pikataipaleen paketin välillä. Keskitetyt huollot ovat upeita ja ero on huima takavuosiin, jolloin tehdastallitkin rakensivat huoltonsa satunnaisiin paikkoihin kilpailureitin varrelle. Katsojille nykyjärjestelmä tarjoaa paljon katsottavaa, sillä matkaa huoltoon ei ole kuin kymmenisen metriä.

Päivittäin bruttoaikaa ensimmäiseen huoltoon on vain kymmenen minuuttia. Kun siitä vähennetään ajo AT-asemalta huoltopaikalle ja taas ajo AT-asemalle, jää työaikaa vain seitsemisen minuuttia. Päivän huollossa on aikaa puoli tuntia ja työtä on tekemässä aamuhuollon tapaan neljä mekaanikkoa.

Päivän viimeisessä huollossa autoa saa korjata 45 minuuttia ja tallilla on käytettävissä kahden tunnin ikkuna, jonka sisällä molemmat autot on huollettava. Toisin sanoen ensin hoidetaan toinen auto ja sitten toinen, jolloin kaikki kahdeksan mekaanikkoa saavat tehdä työtä.

Päivähuollossa valmistautuminen alkoi toden teolla suunnilleen tunti ennen Loebin ja Hirvosen huoltoon saapumista. Tuolloin kartanlukija oli ilmoittanut, tarvitaanko ylimääräisiä toimenpiteitä. Mekaanikot kävivät työkalut ja tarvittavat varaosat läpi useaan kertaan ja sijoittivat ne huolelliseen järjestykseen.

Mekaanikkojen toiminnasta oli aistittavissa lievä jännitys, joka hävisi sillä hetkellä kun Loeb ajoi autonsa huoltopilttuuseen. Rauhallisesti odottaneet miehet ryhtyivät kiivaaseen toimintaan, joka eteni huolellisesti laaditun käsikirjoituksen mukaisesti. Kukaan ei tehnyt turhia liikkeitä, vaan työ eteni tehokkaasti kuin energiaa säästäen.

Vähän yli 20 minuuttia myöhemmin autossa oli uudet vetoakselit, uudet jarrulevyt ja palat sekä edessä että takana ja paljon muuta uutta osaa. Lisäksi auto oli pudistettu, moottori säädetty ja kaikkea työtä ei edes ulkopuolisille kerrottu. Tavallisella korjaamolla urakkaan olisi kulunut päivä jos toinenkin.

Tekniikan Maailma

Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta
Del.icio.us
Juttua on kommentoitu 2 kertaa. Lue kommentit ja lisää omasi

 

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu sekä ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus, tekniset tiedot ja hinnastot