Tekniikan Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Uutiset

14.9.2012 07:42

BMW paljasti 3-sylinteriset moottorinsa

BMW kertoi jo jokin aika sitten, että se kehittää kolmisylinterisiä bensiini- ja dieselmoottoreita joista voimme nyt kertoa tarkat tiedot.

Vaikka BMW kehittää sähköautoja ja hybridejä, uskoo se myös polttomoottoreiden tärkeään asemaan tulevaisuudessa. Uusi moottorisarja kasvattaa TwinPower-voimanlähteitä ja 1,5-litraista kolmisylinterista aletaan valmistaa sekä bensiini- että dieselmoottorina. Niiden perusrakenne on sama kuin BMW:n uusimmissa rivimoottoreissa, joissa iskutilavuus on 500 cm3 sylinteriä kohden.

Toisin sanoen uusissa moottoreissa on paljon samaa kuin 4-sylinterisissä 2,0-litraisissa ja 6-sylinterisissä 3,0-litraissssa. Yhteisiä osia on samalla polttoaineella toimivien kesken 60 prosenttia ja bensiini- sekä dieselmoottorissa on keskenään vaihtokelpoisia osia 40 prosenttia

Uudet moottorit voi asentaa pitkittäin tai poikittain ja niissä on kevytmetallinen rakenne. Nokka-akselit säätävät sekä imu- että pakoventtiilien ajoitusta ja avautumista, bensiinimoottorissa on suorasuihkutus ja dieselissä yhteispaineruiskutus. Ahtimien määrä on vaihtoehdosta riippuen yksi, kaksi tai kolme.

Bensiinimoottorit kehittävät 90 - 165 kW ja 180 - 240 Nm väännön. Dieselmoottorien teho vaihtelee 60 - 135 kW:n ja suurin vääntömomentti 225 - 330 Nm välillä. BMW:n mukaan moottorit kuluttavat erittäin vähän poltttoainetta ja antavat runsaasti voimaa jo alhaisilla käyntinopeuksilla. Moottorit käyvät tasapainotusakselin ansiosta tasaisesti ja niiden ääni on hiottu sivistyneeksi.

Uudet 1,5-litraiset moottorit otetaan käyttöön vuonna 2014 esiteltävässä seuraavan sukupolven Minissä ja BMW i8 hybrid urheiluautossa. Myöhemmin ne tulevat löytymään BMW:n 1-sarjasta ja mahdollisesti jossain vaiheessa myös 3-sarjasta.

 

Tekniikan Maailma

Lisää aiheesta:
Salakuvissa BMW i8 (16.3.2013)
Lähetä linkki kaverille Lähetä kaverille Tulosta juttu Tulosta
Del.icio.us
Juttua on kommentoitu 58 kertaa. Lue kommentit ja lisää omasi

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu
Ilmoitushinnat
In English
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus ja tekniset tiedot
Hinnasto