Arkeologit ovat löytäneet Ruotsista merkkejä suuresta joukkomurhasta, joka tapahtui  1500 vuotta sitten Sandbyn kylässä Öölannin rannikolla.

Muiden muassa The Guardian ja BBC kertovat, että arkeologien löytämät merkit viittaavat siihen, että brutaalissa joukkomurhassa koko kylän asukkaat tapettiin pikkulapsia myöten.

Löydöt viittaavat siihen, että pienen kylän asukkaat asukkaat tapettiin koteihinsa tai kaduille, ja heidän ruumiinsa jätettiin paikalleen mätänemään.

Antiquity-lehdessä julkaistussa artikkelissa kuvataan, että yhden vanhan miehen kallo murskattiin niin, että hän kaatui tulisijaan. Toisessa tapauksessa pakenemessa oleva teini-ikäinen poika kaatui toisen lattialla makaavan ruumiin päälle. Poika kuoli sille paikalle, mihin hän kaatui.

The Guardian kertoo, että kun arkeologit menivät tutkimaan karua tapahtumapaikkaa, paikalliset ihmiset varoittivat heitä siitä, että tutkijoiden kannattaa pysyä kaukana vihreästä kumpareesta, joka oli lähellä paikalla olevaa matalaa kivimuuria. Paikalta löytyikin paljon ruumiita.

Tutkijaryhmä on nyt tehnyt kaivauksia alueella kolmeen eri otteeseen, ja alle kymmenesosa on saatu nyt tutkittua. Tutkijat uskovat löytäneensä merkkejä kylän elämän katastrofaalisesta lopusta. Kyseessä oli tutkijoiden mukaan ”yksittäinen tapaus, joka sai ajan pysähtymään – kuin maalla tapahtunut haaksirikko”.

Kylässä asui ehkä jopa 250 ihmistä. Näyttää siltä, että he eivät ole puolustautuneet, sanoo tutkijoita johtanut Helena Victor. ”Se vaikuttaa petokselta.”

Joku on saattanut jättää portin auki ja ”päästää heidät sisälle yöllä”, Victor sanoo.

400-luvun puolivälissä Sandby Borg oli vauras kylä, joka on muurin ympäröimä. Hyökkäyksen jälkeen kukaan ei koskaan palannut paikalle hautaamaan ruumiita tai edes ryöstämään heidän arvoesineitään, tutkijat totesivat.

Arvoesineiden joukosta löytyi muun muassa roomalaisia kultakolikoita, hienoja lasihelmiä ja hopeakoruja.

Joukkomurhapaikalta löytyneitä arvoesineitä.

Tutkijat löysivät myös merkkejä viimeisistä aterioista, joita ihmiset olivat valmistamassa ennen kuolemaansa. Esimerkiksi yhdestä tulisijasta löytyi puolikas silakka.

Tutkijaryhmään kuulunut arkeologi Ludwig Papmehl-Dufay kertoo The Guardianissa, että paikalliset asukkaat kertovat yhä pelottavia tarinoita paikasta ja pitävät sitä vaarallisena.