Kotiteatteripakettien hinnat ovat tekniikan kehittyessä laskeneet. Kun halvimmat DVD-soittimesta, vahvistimesta ja kaiuttimista koostuvat yhdistelmät maksoivat kaksi vuotta sitten tuhat euroa, samalla hinnalla saa nyt jopa korkealuokkaisia erillislaitteita ja yli sadan watin vahvistintehoja. Lisäksi monen yhdistelmän mukana tulevat tunnettujen erikoisvalmistajien laadukkaat kaiuttimet.

* Jamo * JVC + Audio Pro * Pioneer * Sony * Yamaha + Kef

Kaksi vuotta sitten vertailimme (TM 18/2001) perustason DVD-paketteja, jotka maksoivat noin tuhat euroa. Hintataso on sittemmin romahtanut, ja nyt kilpailluin hintaluokka näyttäisi olevan 300-500 euroa, tai jopa sen alapuolella.

Takavuosien stereopakettien kaiuttimet eivät aina olleet kovin laadukkaita, mutta kokoa niillä oli yleensä lähes saman verran kuin muullakin laitteistolla. Onnettomat muovipurkit menettävät kuitenkin uskottavuutensa, kun ryhdytään kuuntelemaan musiikkia. Lisäksi ääni vielä heikkenee entisestään, kun musiikkia kuunnellaan kaksikanavaisena, eli stereona. Silloin kaiuttimet kuulostavat lähinnä järkyttäviltä. Kannettavat radionauhuritkin soivat usein paremmin. Näin ei kuitenkaan tarvitse tai pidä olla. Kotiteatterikin voi sisältää yhtä hyvät tai jopa paremmat kaiuttimet kuin teatteria edeltänyt stereopaketti.

Halusimme tietää, onko kehitys tuonut mukanaan jotakin olennaisempia arvoja kuin pelkästään pienempiä hintoja. Niinpä pidimme vertailun hintatason samana kuin kaksi vuotta sitten, eli noin tuhannessa eurossa, mutta jätimme kokoonpanon vapaaksi. Saadaksemme käsityksen myös vähemmän maksavien kotiteatteripakettien laadusta hankimme testiin kaikkein halvimman löytämämme laitteiston.

Tuotantosarjojen kasvaessa ja elektroniikan kehittyessä hinnat ovat laskeneet niin, että tuhannen euron kokoonpanossa on valinnanvaraa. Niinpä kaksikin maahantuojaa päätti yhdistää edustamiaan merkkejä saavuttaakseen parhaan lopputuloksen. JVC:n elektroniikkaan yhdistettiin Audio Pron kaiutinpaketti, ja Yamahan viritinvahvistin ja DVD-soitin saivat seurakseen Kefin kotiteatterikaiutinsarjan.

Vertailu osoittaa varauksetta, että aika on toiminut ostajan hyväksi. Laitteiden ominaisuudet ovat kautta linjan kehittyneet. Kaikki vertailun DVD-soittimet soittavat myös itse tallennettuja DVD-levyjä, useimmat sekä DVD+R- että DVD-R-levyjä. Ainoastaan Pioneer ei soita DVD+R-levyjä, sillä yhtiö on panostanut kilpailevan DVD-R-formaatin kehittämiseen erityisen voimakkaasti. Sen sijaan Pioneer soittaa molemmat uudet monikanavaiset äänilevyt (Super Audio CD ja DVD Audio). Tämä ominaisuus tavataan yleensä vain keskiluokkaa kalliimmissa DVD-soittimissa. Luonnollisesti kaikki soittavat MP3-tiedostoja ja näyttävät kuvaruudulla JPEG-pakattuja, kotitietokoneella poltettuja valokuvalevyjä. Digitaalikameran hankkinut perhe voi siis käyttää kotiteatteriaan myös diaprojektorina. Yhteistä nykyisille kotiteatteripaketeille näyttävät olevan myös asialliset kuvaliittimet.

Vahvistimien tehot ovat kasvaneet myös yhdistelmälaitteissa, mutta etenkin erillislaitekokoonpanojen wattilukemat ovat nousseet rajusti uuden vahvistintekniikan ansiosta.

Vertailuryhmämme kaiuttimet ovat moninkertaisesti parempia kuin halvemmissa sarjoissa. Kaikki ovat niin sanottuja kaksitiekaiuttimia, joten matalia ja korkeita ääniä varten on eri elementit. Matalampia ääniä tuottava elementti on halkaisijaltaan 60–100 mm, ja korkeaäänielementti 15–30 mm. Bassoäänet toistetaan erillisellä subwooferkaiuttimella, jossa on oma vahvistin. Tiukasti hifikriteereillä arvioituna ryhmän kaiuttimet eivät kuitenkaan ole huippuluokkaa. Koko ja hintaluokka huomioon ottaen parhaimmat soivat silti erittäin hyvin.

Olohuoneen ainoaksi viihde-elektroniikkalaitteistoksi televisioon kytketty kotiteatterilaitteisto on ylivoimaisen monipuolinen ja järkevä. Ja kuten vertailumme osoittaa, noin tuhannella eurolla saa hyvin varustetun laitteiston, jonka äänenlaatu riittää parhaimmillaan myös nautittavaan musiikin kuunteluun.

(Tiivistelmä Henrik Weckströmin artikkelista TM 17/03, s. 24-30)