Usein ”maailman kahdeksantena luonnonihmeenä” pidetyt Uudessa-Seelannissa olleet vaaleanpunaiset ja valkoiset kvartsipenkereet ovat mahdollisesti löytyneet uudestaan, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Rotomahana-järvestä kohonneet vaaleanpunaiset ja valkoiset kvartsipenkereet olivat 1800-luvulla suosittu turistikohde. Jokainen niistä muodosti altaan, jossa olevan kuuman mineraaliveden uskottiin sisältävän parantavia ominaisuuksia. Paikalle tuli turisteja ympäri maailmaa.

Vuonna 1886 nähtävyys kuitenkin katosi rajussa tulivuorenpurkauksessa, joka hautasi alleen kuusi kylää.

Nyt uusiseelantilaiset tutkijat uskovat löytäneensä paikan uudelleen. Kaksi tutkijaa uskoo paikallistaneensa penkereet 10–15 maanpinnan alapuolelle, muta- ja tuhkakerrosten alle. Tutkijoiden mukaan paikalle tarvitaan täydellinen arkeologinen tutkimus.

”Penkereistä tuli eteläisen pallonpuoliskon ja brittiläisen imperiumin suurin turistikohde”, sanoo Guardianissa tutkija Rex Bunn. Niiden tarkkaa sijaintia ei kuitenkaan koskaan merkitty muistiin.

Bunn ja toinen tutkija Sascha Nolden uskovat, että penkereet eivät tuhoutuneet tai joutuneet järven pohjalle purkauksella, vaan ne ovat hautautuneet järven rantaan.

Tutkijat käyttivät apunaan saksalais-itävaltalaisen geologin Ferdinand von Hochstetter kenttäpäiväkirjoja, joissa on tarkat kuvaukset penkereiden sijainnista.

Bunn uskoo, että terassit ovat ehkä edelleen kohtalaisessa kunnossa ja mahdollisesti palautettavissa alkuperäiseen loistoonsa.

Tutkimus julkaistiin tässä kuussa Journal of the Royal Society of New Zealand -lehdessä.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että penkereet ovat luultavasti tuhoutuneet. Esimerkiksi vuonna 2011 tutkijat löysivät sukellusveneen avulla jäänteitä penkereistä järven pohjalta. Bunn kuitenkin uskoo, että aiemmat johtopäätökset perustuvat virheellisiin karttatulkintoihin.

Mitään ”virallista” seitsemän luonnonihmeen listaa ei ole olemassakaan. Yksi tuore listaus toteaa, että seitsemän luonnonihmettä ovat revontulet, Rio de Janeiron satama, Grand, iso valliriutta, Mount Everest, Parícutin-tulivuori ja Victorian putoukset. Myös ”kahdeksanneksi” ihmeeksi on vuosien varrella esitetty useita ehdokkaita.