Mikä on tehokkain tapa kätkeä lentokonetehdas toisessa maailmansodassa vihollisen pommikoneilta? Tietysti rakentamalla sen päälle tekokaupunki!

Boeingilla oli Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikaan lentokonetehtaita, joiden merkitys liittoutuneille oli kriittisen tärkeä ymmärrettävistä syistä.

Japanilaisten yllätyshyökkäys Pearl Harboriin herätti kuitenkin Yhdysvaltojan mantereellakin huolen mahdollisista ilmahyökkäyksistä. Joidenkin tehtaiden päälle viriteltiin naamiointiverkkoja, mutta Seattlessa olevan Boing Plant 2:n kohdalla naamioinnissa mentiin vielä pari askelta pidemmälle.

Tehtaan päälle rakennettiin nimittäin hämäykseksi kokoinen feikkinaapurusto.

Erikoisnaamioinnista kirjoittaa muun muassa Seattle Times ja  99 Invisible -sivusto.

Ilmakuva naamioidusta Boeingin tehtaasta Seattlessa.

Plant 2:n pinta-ala oli noin 158 000 neliömetriä. Siellä rakennettiin muun muassa B-17-, B-29-, B-47- ja B-52-koneita toisen maailmansodan aikana.

Hollywoodissa työskentelevä lavastesuunnittelija John Stewart Detlie palkattiin naamioimaan tehdas käyttämällä Hollywoodista tuttuja keinoja.

Alueelle rakennettiin tekokatuja, -jalkakäytäviä, -nurmikkoa, -puita, -aitoja ja -autoja. Sekä tietenkin talojen runkoja. Alue oli kooltaan yli 90 000 neliömetriä.

Ylhäältäpäin katsoen alue näytti idylliseltä asuinalueelta – jopa niin paljon, ettei se oikein istunut kovin hyvin ympäröivään teollisuusalueeseen. Pommikoneita varten se tarjosi kuitenkin hyvän hämäyksen.

Pommikoneet eivät kuitenkaan koskaan sodan aikana tulleet Yhdysvaltojen mantereelle, minkä vuoksi naamioinnin tehoa ei koskaan jouduttu kokeilemaan. Tehdas oli käytössä koko kylmän sodan ajan, ja se purettiin vasta vuonna 2010.