Oppilasryhmiltä tuli mielenkiintoisia liikenneturvallisuutta edistäviä ideoita, jotka voisi ottaa käyttöön laajemminkin.

Edellisvuoden tapaan Vuoden Liikenneturvallisuusidea -kilpailussa nousi esiin huoli alkoholin käytöstä liikenteessä ja myös oma vastuu ja toisten huomioon ottaminen kaikin tavoin. Toisaalta kilpailuun osallistuneet nuoret kokevat kouluissa annettavan liikennekasvatuksen määrän riittämättömäksi.

Opetusneuvos Eero K Niemi Opetushallituksesta toteaakin voittajaideoista, että ne ovat helposti toteutettavissa kouluissa, mikäli liikennekasvatukselle annetaan sen ansaitsema tärkeä rooli nuorten koulutusohjelmassa.

Kilpailu on jaettu kahteen sarjaan, missä nuorempien 13-16 -vuotiaiden sarjassa voitti kaksi ryhmää Sylvään koulusta. Luokka 8B palkittiin räppisanoituksestaan ”Sä oot tärkee”, joka muistutti nuorten haavoittuvuudesta liikenteessä. Luokan 9F työ oli omaperäinen ja samalla hauska liikenneturvallisuuspeli: ”Turvallinen matka mummolaan”. Peli on muunneltavissa eri ikäryhmille lastentarhalaisista aikuisiin.

Vanhempien 17-21 -vuotiaiden sarjassa palkittiin Koulutuskeskus SEDU:n Ähtärin yksikön autoalan 3. vuoden sekä ”ammattistartin” oppilaat ehdotuksestaan ”Liikenneturvallisuuspäivä koulussa”. Ideaa oli kokeiltu jo käytännössä, ja siinä varttuneemmat oppilaat (opettajien valvonnassa) ohjaavat nuorempia oppilaita oikeaan ja turvalliseen liikennöimiseen.

Voittajaoppilaat saavat heille räätälöidyn ajo- ja liikenneharjoittelupäivän ajoharjoittelukeskus Premier Parkissa. Lisäksi molemmat oppilaitokset saavat 3 000 euron Michelin Nordicin palkintoshekin liikennekasvatustyöhön. Suomen Michelinin yhteistyökumppaneina kilpailussa ovat Autoliitto ja Tekniikan Maailma.

Kuvassa voittajat vastaanottamassa palkintojaan vasemmalta alkaen: Niko Apilasaho ja Henri Rajaniemi sekä opettajat Matti Nurmi ja Marja Ylikoski-Udd koulutuskeskus SEDUn Ähtärin yksiköstä ja Anni Harjunpää, Noora Hyvärinen, Riina Holma, Loviisa Tirkkonen ja opettaja Eeva-Maija Kajas Sylvään koulusta Sastamalasta.