Toukokuussa 2016 Ison-Britannian Länsi-Somersetin Lilstockin pikkukylän liepeiltä löytynyt 205 miljoonaa vuotta vanha merimatelijan leukaluu kuului ”yhdelle maailmanhistorian suurimmista eläimistä”, kertoo Plos One -tiedejulkaisussa maanantaina julkaistu tutkimus.

Kansainvälisen paleontologiryhmän tunnistama 26-metrisen esihistoriallisen kalaliskon leukaluu on nyt ratkaissut samalla myös 150 vuotta vanhan brittiläisen ”luumysteerin”.

Tutkimukseen osallistunut fossiilikeräilijä Paul de la Salle löysi leukaluun Lilstockin rannalta lähes kaksi vuotta sitten. Hän palasi löytöpaikalle vielä myöhemmin ja löysi lisää luunkappaleita.

”Luu näytti ensikatsomalta kivenmurikalta, mutta tunnistettuani sen uurteet ja luisen rakenteen ajattelin, että se voisi olla kalaliskon leuan osa”, totesi de la Salle lehdistötiedotteessa.

Löytäjä oli yhteydessä muihin asiantuntijoihin ja yhdessä he tunnistivat sen olevan jättiläismäisen kalaliskon epätäydellinen alaleuanluu.

Lilstockin kylän rannalta löydetty alaleuanluun osanen. (KUVA: University of Manchester)

Tutkijat vertailivat Lilstockin luulöydöstä ja monia muita kalaliskolöydöksiä keskenään. Kanadan Albertan Royal Tyrrell Museum of Palaeontology -museossa sijaitsevan suurimman löydetyn kalaliskon, 21-metrisen Shonisaurus sikanniensiksen jäännökset toimivat parhaana vertailukohteena ja yhtäläisyyksiä löytyikin jonkin verran.

Paleontologit saivat vertailutyön pohjalta arvioitua, että Lilstockin kalaliskon alaleuanluu on Shonisaurus sikanniensisin vastaavaa luunkappaletta noin 25 prosenttia suurempi. Lilstockin kalaliskon arvioidaan olleen pituudeltaan ainakin 20–25 metriä.

Tutkijat alleviivasivat tiedotteessa, että mitta-arviot eivät ole täysin todenmukaisia lajien välisistä eroista johtuen.

Entäs se ”luumysteeri”?

Aust Cliffin geologiselta palstalta Britannian Gloucestershirestä vuonna 1850 löydettyjen 208 miljoonaa vuotta vanhojen raajaluunkappaleiden on luultu kuuluneen muun muassa kasvinsyöjädinosaurus sauropodeille ja stegosauruksille.

Lilstockin löydöksen tunnistustyö kuitenkin osoittaa aiempien arvioiden olevan väärässä. Aust Cliffin luut kuuluivat nimittäin aiemmin tunnistamattomien, mahdollisesti vielä Lilstockin liskoa suurempien kalaliskojen leukakalustoon.

Todetakseen esitetyt teoriat todeksi tutkijoiden tulisi löytää kokonainen, yli 200 miljoonaa vuotta vanha kalalisko Britteinsaarilta.

Mallinnuskuva Shonisaurus-kalaliskosta. (KUVA: S. Hartman, N. Tamura)

Siinäpä vasta haastetta kerrakseen!