Manchesterissä toimiva Purple-niminen yritys toimittaa ravintoloille ja huvipuistoille langattomia wlan-verkkoja. Siis asiakkaille nettiä.

Kaikki julkisen tilan wlan-verkkoa käyttäneet tietävät, että käyttöoikeuden saaminen edellyttää joskus erillisten käyttöehtojen hyväksymistä. Ja yhtä moni tietää, ettei kukaan todella lue netin käyttöehtoja – kuten ei ohjelmistojen tai muidenkaan palvelujen käyttöehtoja.

Tämän takia Purple päätti kokeilla, mitä tapahtuisi, jos käyttöehdot olisivat täysin pösilöt. Hyväksyisivätkö ihmiset ne silti?

Vastaus on: kyllä hyväksyisivät.

Kahden viikon aikana yhteensä 22 000 ihmistä ehti sitoutua tuhannen tunnin työpalveluun, joka käyttöehtojen mukaan sisälsi seuraavia töitä:

Eläinten jätösten putsaamista paikallisista puistoista
Kulkukoirien ja -kissojen halailua
Viemäritukosten avaamista käsin
Festivaalialueiden siirrettävien vessojen siivoamista
Etanoiden ilahduttamista koristelemalla niiden kuoria kirkkain värein
Purukumin kaapimista kaduilta

Käyttäjillä oli mahdollisuus voitaa palkinto, jos he olisivat valittaneet kohtuuttomista käyttöehdoista, mutta ainoastaan yksi ihminen teki niin.

Eli toisin sanoen 99,9955 prosenttia käyttäjistä hyväksyi ehdot mukisematta.

Kukaan ei kuitenkaan oikeasti joutunut WC-kuuraajaksi, eikä sopimuksen sitovuudesta muutenkaan ollut varmuutta. Kyse olikin periaatteesta.

Purple halusi tempauksellaan ja osoittaa, miten vaarallista käyttöehtojen lukematta jättäminen on.

Samalla se halusi mainostaa olevansa ensimmäinen wlan-palvelujen tarjoaja, joka täyttää uuden EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR), joka astuu voimaan toukokuussa 2018. Pitäisiköhän jonkun lukea sekin läpi?

Asiasta uutisoi myös Gizmodo.

Uutinen on julkaistu 17.7.2017 klo 11.12 ja sitä on päivitetty 17.7. klo 13.50: Prosenttiluvun pikun paikka korjattu.