Maapallon säämittaushistorian kuumin, ilman luonnollinen lämpötila on 56,7 celsiusastetta. Lukema taltioitiin historiankirjoihin Yhdysvaltain Kalifornian Kuolemanlaaksossa kesällä vuonna 1913.

Tuloksen paikkansapitävyydestä on kiistelty paljon ja sen on väitetty olevan mittausvirhe.

Jos näitä syytöksiä ei oteta huomioon, historian toiseksi kuumin lämpötila, 54 celsiusastetta, on mitattu kahdessa paikassa: ei niin yllättäen samassa paikassa kuin tilastokärkikin, 20. kesäkuuta 2013 sekä Kuwaitin Mitribahin sääasemalla heinäkuun 21. päivänä 2016.

Mahdollisesti korkein maanpinnan lämpötila, infernaaliset 93,9 celsiusastetta, ilmestyivät Kuolemanlaakson mittariin 15. heinäkuuta vuonna 1972.

Mutta mikä on maailmanhistorian kuumin, edes hetkellisesti vallinnut lämpötila? Vastaus on:

2 370 celsiusastetta, noin 38 miljoona vuotta sitten, Mistastin kraateri (nykyään järvi), nykyinen Labradorin alue, Kanada.

Näin siis väittää uusi australialaistutkimus, joka julkistettiin Earth and Planetary Science Letters -tiedejulkaisussa. Perthin kaupungissa sijaitsevan Curtinin yliopiston tutkimuksesta uutisoi New Scientist -sivusto.

Tutkijat etsivät Kanadan Mistastin kraaterijärveltä merkkejä noin 28 kilometriä halkaisijaltaan käsittäneen asteroidin törmäyksestä, joka tapahtui eoseenisellä kaudella noin 38 miljoona vuotta sitten.

Tutkijaryhmä löysi kuutiollista zirkoniaa ja merkkejä siitä, että kraateri oli ollut törmäyshetken jälkeen hetkellisesti niin kuuma, että alueen zirkoniesiintymät olivat muuttuneet löydetyiksi fluoriittirakenteiksi, joka reaktiona itsessään vaatii vähintään 2 370 celsiusasteen lämpötilan. Kyseinen mittarin näyttämä on lähes puolikas Auringon pintalämpötilasta (5 505 °C).

Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kukaan on pystynyt todistamaan, että kiviaines voi saavuttaa aiemmin mainitun lämpötilan ennen kauttaaltaan sulamista. Esimerkiksi sulan laavan lämpötila liikkuu 700 ja 1200 celsiusasteen välillä. Kun puhutaan magmaseoksesta, ovat suurimmat lämpötilat 1600 celsiusasteen paikkeilla.