Hyvä lukijani,

TÄNÄ päivänä, 22. syyskuuta 1999, on tullut aika sanoa hyvästi. Takana on yli 40 vuotta Tekniikan Maailman palveluksessa, niistä viimeiset kymmenen vuotta vastaavana päätoimittajana.

Takana on myös ajotuntumat yli kolmella tuhannella erilaisella autolla, kokemukset tuhansista erilaisista elektroniikan ja valokuvauksen ihmeistä, kymmenet autonäyttelyt ja sadat messut.

Takana on testejä ja vertailuja, neuvotteluja ja suunnittelua, onnistumisia ja muutama epäonnistuminenkin.

Nyt on tullut aika siirtyä eläkkeelle ja jättää ”kioski” nuorempien hoteisiin.

Uskon, että seuraajani Martti Merilinna, joka on teille tuttu jo yli kahdenkymmenen vuoden takaa, jatkaa TM:n hyvää ja menestyksekästä linjaa niin, että ette huomaa päätoimittajan vaihdosta muusta kuin alati paranevasta lehden tasosta.

Minä haluan kiittää lukijoitani kaikista näistä vuosista – osa teistähän on ollut mukana yhtä kauan kuin minäkin – ja kaikesta siitä tuesta ja palautteesta, joka on ilahduttanut lehden tekijää.

Tekniikan Maailmalla on tänä aikana ollut kolme kustantajaa: lehden perustaja Rauno Toivonen, tamperelainen Lehtimiehet Oy sekä nykyinen Yhtyneet Kuvalehdet. Kaikille kustantajillemme TM on ollut tärkeä ja mieluisa lehti, mutta uskon, että se on ollut yhtä tärkeä ja mieluisa ennen kaikkea lukijoillemme.

TM:n levikki ylittää tällä hetkellä 126 000 kappaletta. Teitä, lukijoitamme, on yli 700 000 ja lehti on paremmassa taloudellisessa kunnossa kuin koskaan.

On siis helppo lähteä kirjoittamaan muunlaisia juttuja, harrastamaan lukemista ja historiaa, matkailla ja pelata golfia.

Totuuden nimissä on kuitenkin tunnustettava, että minulle tulee ikävä tätä hullua porukkaa, jonka kanssa olen saanut Tekniikan Maailmaa tehdä, ja sitä uskollista lukijakuntaa, jolle lehteämme olemme tehneet.

Kiitos!

Mauri Salo

PITKÄN TIEN PÄÄ

JUURI kun olin kirjoittanut yllä olevan viimeisen pääkirjoitukseni tuli viesti, että Tekniikan Maailman perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja Rauno Toivonen oli kuollut pitkäaikaisen sairauden murtamana.

Koko TM:n toimitukselle ja avustajakunnalle Rauno Toivosen poismeno merkitsi ikään kuin toimituksemme peruskiven murtumista. Rauno oli meistä suurimman osan palkannut töihin, monelle meistä opettanut journalismin vaatimukset ja ollut meille kuin toinen isä.

Rauno siirtyi lehtimieheksi päästyään sodan päätyttyä kranaatinsirpale edelleen sisuksissaan takaisin siviiliin ja lehtialalle. Tekniikan Maailman lisäksi Rauno perusti Suomen johtavan moottoriurheilulehden Vauhdin Maailman ja uransa aikana hän kustansi sekä kirjallisuutta että useita eri alojen aikakauslehtiä. Rauno oli uransa aikana myös Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja ja Suomen Tietokirjailijoiden Liiton jäsen.

Tärkein asia perheensä ohella Raunolle oli kuitenkin Tekniikan Maailma ja myös eläkkeelle jäätyään hän jatkuvasti kannusti meitä tekemään aina vain parempaa lehteä.

Mauri Salo

(Pääkirjoitus TM 15/99, s. 7)