Tesla Model 3 on sähköautovalmistajan ensimmäinen suurille massoille suunnattu malli. Nyt siitä on tulossa markkinoille tehokkaampi nelivetoinen ja kaksimoottorinen ”ei-niin-massaversio”.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk paljasti sen speksejä viikonloppuna Twitterissä:

Musk kertoo performance- eli tehoversion kiihtyvän nollasta sataan 3,5 sekunnissa. Sen toimintamatkaksi luvataan 500 kilometriä ja rajoitetuksi huippunopeudeksi 250 kilometriä tunnissa.

Hintaa piristetylle versiolle tulee (ilman autopilottia) 78 000 dollaria. ”Se on suunnilleen samanhintainen kuin BMW M3, mutta 15 prosenttia nopeampi ja ohjattavuudeltaan parempi. Se päihittää radalla kaikki luokkansa autot”, Musk julistaa:

Tehoversion lisäksi markkinoille saapuu laimeampi neliveto, jonka hinta on perusversioon verrattuna 5000 dollaria suurempi. Sen toimintamatka on niin ikään 500 kilometriä. Musk kertoo sen kiihtyvän 0–100 km/h 4,5 sekunnissa ja saavuttavan 225 kilometrin huippunopeuden.

Muskin mukaan auton etu- ja taka-akselille sijoitetuista moottoreista toinen on optimoitu tehontuottoon ja toinen toimintamatkan pidentämiseen.

”Auto kulkee hyvin vaikka toinen moottoreista hajoaisi. Näin ne pitävät huolen siitä, että autoilija pääsee varmasti perille määränpäähänsä.”

Tesla on tunnetusti kärsinyt pullonkauloista Model 3:n tuotannossa. Yhtiö on joutunut keräämään valtavia summia sijoittajilta pitääkseen tappiota jatkuvasti tekevän tuotantonsa käynnissä.

Uusien Model 3 -versioiden tarkoitus onkin tuoda Teslan kirstuun perusmallia enemmän rahaa, sillä kalliimmissa autoissa on suuremmat katteet.

”Kaikkein halvimpien Model 3:n lähettäminen maailmalle heti tuotannon alussa aiheuttaisi Teslalle rahanmenetystä ja kuoleman. Tarvitsemme 3–6 kuukautta saavutettuamme viiden tuhannen auton viikoittaisen tuotantotahdin, jotta voimme elää 35 000 dollarin autojen myynnillä”, Musk selostaa.

Bloombergin analyytikko Kevin Tynanin mukaan Teslan uutinen tarkoittaa sitä, että ”35 000 dollarin hintaisesta Model 3:sta tulee harvinaisuuksien harvinaisuus. Kenties toiseksi eniten keräilyarvoa omaava Tesla heti avaruudessa kelluvan auton jälkeen.”