Nopeusennätykset on tehty rikottaviksi.

Maalla kulkevien mäntämoottoriautojen nopeusennätys on juuri rikottu, kertoo Science Alert. Uudeksi ennätykseksi on viime viikonloppuna kirjattu 722,1 kilometriä tunnissa.

Ennätyksen tekijä ei ole mikään uusi auto, vaan sen on tehnyt 50 vuotta vanha Challenger 2 -auto. Jo vuonna 1968 samalla autolla yritettiin ajaa nopeusennätystä.

Challenger 2 -auto.

Alkuperäistä nopeusennätystä tuolloin yritti saavuttaa Mickey Thompson -niminen kuski, ja uuden ennätyksen ajoi samalla autolla 69-vuotias Danny Thompson päivitetyllä versiolla isänsä autosta.

Edellinen mäntämoottoristen autojen nopeusennätys on tehty vuonna 2012. Se oli 706,5 km/h, ja sen ajoi George Poteet Speed Demon -autolla.

Maalla kulkevilla ajoneuvoilla on toki saavutettu suurempiakin nopeuksia, mutta niissä on käytetty esimerkiksi suihkumoottoreita.

Science Alert kertoo, että viime vuosien aikana Thompson on päivittänyt Chellenger 2 -autoa. Sen ulkoasu on pidetty enimmäkseen ennallaan, mutta moottoria ja muuta koneistoa on päivitetty.

Ennätysajon tarkkoja nopeuslukemia.

Virallisen ennätyslukeman mukaan keskimääräinen nopeus nopeus ensimmäisenä päivänä oli 718,7 km/h ja toisena päivänä 725,7 km/h.

Vertailun vuoksi: matkustajalentokoneet lentävät usein noin 900 kilometrin tuntivauhdilla.

Challenger 2:ssa on kaksi Hemi V8 -moottoria, joiden kummankin teho on 1800 kW. Painoa autolla on 2 359 kiloa, ja se polttaa 8 kilometrin ajossa 190 litraa polttoainetta.

Alla olevalla videolla voi nähdä, miltä yksi ennätysajoista näytti ohjaamosta katsottuna.