Suomen ensimmäisen 5g-testiverkon toiminta laajenee Oulussa, kertoi VTT tiedotteessaan tiistaina.

Jatkossa VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun 5g-kehitysympäristö 5GTN valjastetaan erityisesti liiketoiminnan käyttöön.

Mukana on VTT:n mukaan jo joukko suomalaisyrityksiä, joiden kanssa 5g-teknologiaa tullaan testaamaan usealla sovellusalueella.

Ensimmäiset uutuustuotteet pyritään saamaan kenttäkokeisiin vielä tämän vuoden aikana.

”5g-testiympäristö tukee yritysten tuotekehitystä. Sen hyödyt näkyvät käytännössä muun muassa huippunopeina ja luotettavina yhteyksinä, lyhyenä viiveenä, energiansäästönä ja liitettävyytenä”, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

”Tarjoamme testiverkkoa ja siihen liittyvää osaamista kaikkien käyttöön. Tervetulleita ovat myös hankkeen ulkopuoliset yritykset, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään uutta teknologiaa liiketoiminnassaan ensimmäisten joukossa”, toteaa projektipäällikkö Olli Liinamaa Oulun yliopistosta.

Yksi projektiin valittu sovellusalue on avustetun asumisen ja hoivapalveluiden tehostaminen sensoreiden ja 5g-teknologian avulla.

”Kehitämme liiketoimintaamme kokonaisvaltaisemmaksi huomioiden niin terveet kuin sairauksista kärsivät ikäihmiset. 5g-testiverkko antaa mahdollisuuden kokeilla, mihin teknologia pystyy. Samalla saamme omat tarpeemme välitettyä palvelunkehittäjille”, kertoo Caritas Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Kaukonen.

Toinen 5g-testiverkon hyödyntäjä on Yle, jonka tavoitteena on tutkia, onko 5g-verkoilla ja -teknologioilla mahdollista korvata nykyiset maanpäälliset tv- ja radiojakeluteknologiat. Yle on jo tutkinut LTE Broadcastingin ja eMBMS:n mahdollisuuksia ja haluaa nyt siirtyä käytännön testaamiseen.

Hankkeessa ovat mukana VTT:n, Oulun yliopiston ja Centrian lisäksi Bittium, Caritas, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto, Yleisradio sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu.

Hankkeeseen otetaan edelleen mukaan uusia kumppaneita ja testiverkon hyödyntäjiä.