Australialais-kiinalainen tutkimusryhmä on onnistunut luomaan maailman ohuimman hologrammin, kertoo australialainen RMIT-yliopisto.

Tutkijaryhmä uskoo, että keksintö helpottaa 3d-holografian tuomista muun muassa älypuhelimiin, tietokoneisiin ja televisioihin.

Interaktiiviset hologrammit ovat eläneet jo pitkään tieteiskirjallisuudessa ja -elokuvissa. Niitä ei kuitenkaan ole näkynyt vielä kuluttajien käytössä, koska hologramminäytöt eivät ole vielä tarpeeksi ohuita toimiakseen nykyelektroniikan kanssa.

RMIT-yliopiston tutkijaryhmä on nyt onnistunut luomaan nanohologrammin, joka on helppo valmistaa, jonka voi nähdä ilman 3d-laseja ja joka on paksuudeltaan vain tuhannesosa ihmisen hiuksesta.

”Perinteiset tietokoneiden luomat hologrammit ovat liian suuria elektronisiin laitteisiin, mutta meidän ultraohut hologrammimme voittaa nuo kokoesteet”, sanoo professori Min Gu.

”Holografian upottaminen arkipäivän elektroniikkaan tekisi näytön koosta toisarvoista – pop-up-3d-hologrammi voisi esittää paljon tietoa, joka ei mahdu sopivasti kännykkään tai kelloon.”

Nykyisten hologrammien pitää olla vähintään optisten aallonpituuksien paksuisia, mutta RMIT:n tutkijaryhmä on yhdessä Beijing Institute of Technologyn kanssa rikkonut tämän rajan luomalla 25 nanometriä paksun hologrammin. Tämä on toteutettu uudenlaisella eristemateriaalilla, yliopisto sanoo tiedotteessaan.

Tutkija Zengyi Yue sanoo, että seuraava askel tutkimuksessa on kehittää jäykkä ohut kalvo, joka olisi mahdollista asettaa lcd-näytön päälle ja mahdollistaa 3d-hologrammien esittäminen laitteella.

Tarkkaa aikataulua tälle tavoitteelle ei tiedotteessa yllättäen mainita. Lienee turvallista sanoa, että kestää vielä muutaman tuotesyklin verran, ennen kuin hologrammeja alkaa näkyä esimerkiksi tavallisissa älykännyköissä.

Tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehdessä.