Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Nykyisessä tieliikennelaissa huoltoaseman alue on sekä yksi­tyistä piha-aluetta että julkista tiealuetta. Millaiset väistämissäännöt ovat voimassa nyt ja vastaisuudessa huoltoasemalla ja sieltä pois ajettaessa?

Harri Kovala

Yksityisomistuksessa olevan huoltoaseman kuulumisesta tieliikennelain vaikutusalueeseen on olemassa korkeimman oikeuden päätös vuodelta 1967. Kolari tapahtui huoltoaseman takapihalla henkilöautoa peruuttaessa pois huoltohallista ja sen osuessa kuorma-autoon.

Huoltoaseman alueella pätee isompia pysäköintialueita koskeva korkeimman oikeuden linjaus, jonka mukaan sisäiset väylät ovat tasa-arvoisia, eli vasemmalta tulijan pitää väistää oikealta tulijaa. Väistäminen kuuluu oikealta tulijalle vain silloin, jos tämän käyttämän väylän vähäisyys on ”yhtä ilmeinen” kuin saavuttaessa pihalta varsinaiselle tielle, kuten parkkiruudusta lähdettäessä.

Huoltoasemalta varsinaiselle tielle tulijan on aina väistettävä varsinaisen tien käyttäjiä (TLL 14 §). Tätä ei ehdoteta muutettavaksi eduskunnassa olevassa tieliikennelakiehdotuksessa.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.