Maailman kuumimmalla mantereella Afrikassa mitattiin torstaina kaikkien aikojen lämpöennätys, kertoo Washington Post.

Algeriassa sijaitsevassa Ouarglan kaupungissa mitattiin lämpötilaksi torstaina 51,3 celsiusastetta.

Näin korkeaa lämpötilaa ei ole Afrikassa koskaan aikaisemmin luotettavasti mitattu.

Lämpöennätys on jatkoa ympäri pohjoista pallonpuoliskoa viime viikkojen aikana mitatuille lämpöennätyksille.

Ennätyksen noteerasi ensimmäisenä säätutkija Maximiliano Herrera.

Noin puolen miljoonan asukkaan Ouargla sijaitsee Keski-Algeriassa noin puolivälissä Marokon ja Tunisian välissä.

Edellinen luotettava lämpöennätys Afrikassa tehtiin vuonna 1961, kun Marokossa mitattiin 50,7 celsiusastetta.

Afrikassa on aiemmin mitattu epävirallisesti kovempiakin lämpöennätyksiä. Ne ovat kuitenkin niin vanhoja mittauksia, että niiden luotettavuus on asetettu kyseenalaiseksi. Esimerkiksi Tunisiassa mitattiin 1930-luvulla toistuvasti reilusti yli 50 asteen lämpötiloja, mutta myöhemmissä luotettavammissa mittauksissa lämpötila ei koskaan noussut näin korkealle.

(Tietysti on mahdollista ja jopa todennäköistä, että kauan sitten ennen mittaushistorian alkua Afrikassa on joskus ollut kuumempaa.)

Uusin Ouarglan mittaus vaatii vielä vahvistuksen Maailman ilmatieteen järjestö WMO:lta. Washington Post kuitenkin kirjoittaa, että mittaus vaikuttaa luotettavalta, koska Algeriassa oli mittaushetkellä poikkeuksellinen lämpöaalto. Sen voimakkuus poikkeaa 3,5–4 keskihajonnan verran normaalista, eli se on hyvin epätavallinen.

WMO on arvioinut, että korkein maapallolla mitattu lämpätila on Kalifornian Kuolemanlaaksossa vuonna 1913 mitattu 56,7 asteen lämpötila.

Mitään yksittäistä lämpöennätystä ei voi laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin. Tällainen lämpöennätysten rikkoutuminen useassa paikassa on kuitenkin linjassa sen kanssa, millaisia seurauksia ilmastonmuutoksella on ennustettu olevan.