Torstaina tulivuori Kilauean purkauksesta alkanut luonnonmullistus jatkuu Havaijilla.

Viikonloppuna saarta vavisuttivat maanjäristykset. Voimakkain niistä oli 6,9 magnitudia. Se on 43 vuoteen voimakkaimmin vavahduttava järistys.

Tilanteesta Havaijilla uutisoi muun muassa The Washington Post.

Tulivuori Kilauean aktiiviselle repeämäalueelle on auennut yli kymmenen uutta repeämää. Laavaa on syöksynyt niistä jopa 70 metrin korkeuteen. Viranomaisten mukaan repeämiä saattaa syntyä vielä uusia.

Suurin halkeama on 600 metrin mittainen. Se aukesi viime viime torstaina Leilani Estates -nimiselle asuinalueelle aiheuttaen myös tulipaloja.

Lähes 2 000 ihmistä on evakuoitu kodeistaan. Osa kuitenkin kieltäytyy lähtemästä.

Tulivuori Kilauean purkautuminen on avannut ainakin kymmenen repeää, joista syöksyy laavaa jopa 70 metrin korkeuteen.

Sula laava voi olla yli 1 000-asteista. Laavavirtojen lisäksi vaaraa aiheuttavat rikkidioksidikaasut. Ne voivat olla ihmiselle tappavan sakeita ja myrkyllisiä. Tuulen suunnan kääntyminen voi aiheuttaa niiden leviämisen uusille alueille.

Uutispalvelu Havaii News Now´n mukaan vaara-alueelta evakuoidut ihmiset ovat saaneet palata koteihinsa pikaisesti hakemaan tavaroitaan.

Parhaillaan huolta aiheuttaa laavavirran läheneminen Punan geotermistä sähkölaitosta.

Kilauea on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Vuodesta 1983 saakka se on purkautunut säännöllisesti.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan Kilauea on Havaijin saaren nuorin tulivuori. Monia vuosia sitä luultiin naapuritulivuoren Mauna Loan osaksi. Kuitenkin viime vuosikymmeninä on osoitettu, että sillä on oma magmaa nostava järjestelmänsä, joka ulottuu 60 kilometrin syvyyteen.