Checker ry kertoi maanantaina tiedotteessaan, että se on on saanut valmiiksi monivuotisen hankkeensa ja entisöinyt Checker A2 -taksiauton vuosimallia 1948.

Harvinainen auto esitellään ensimmäistä kertaa yleisölle Lahden Classic Motorshowssa  6.–7. toukokuuta.

Kyseessä on tiedotteen mukaan ”tiettävästi maailman ainoa entisöity Checker A2”.

Checker-autoja valmisti yhdysvaltalainen Checker Motor Corporation Michiganin Kalamazoossa vuosina 1922–82. Autoja tehtiin erityisesti suurten kaupunkien taksiautokäyttöön.  Autoja valmistettiin pieniä eriä, A2-mallia vain noin 5 000 kappaletta.

Järjestö muistelee tiedotteessaan, että Checkereiden tulo Suomeen sai alkunsa, kun Helsingin kaupunginjohtaja Erik von Frenckell ja ministeri Onni Hiltunen huomasivat vuoden 1952 olympialaisten lähestyessä maan taksikaluston olevan huonokuntoista. Taksipulaa helpottamaan päätettiin hankkia Checker-taksiautoja Yhdysvalloista.

Asialle saatiin Ammattiautoliiton perustama Autoilijain Hankinta Oy, joka lähetti valtuuskunnan Yhdysvaltoihin valitsemaan Suomeen tuotavia ajoneuvoja. Tarkoitus oli aluksi ostaa uudempia A4-malleja, mutta valuuttalisenssin pienuuden takia päädyttiin vanhempiin A2-malleihin. Niinpä valtuuskunta osti noin 500 kappaletta 1946–49-mallisia liikenteestä poistettuja Checker A2 -autoja. Autot tuotiin Suomeen vuosina 1951–52.

Laivamatka koitui kuitenkin Checkereille kohtalokkaaksi.  Laivauksen aikana tehdyt ylimääräiset lastaukset ja purkamiset sekä merenkäynnin aiheuttamat vahingot pilasivat suuren osan autoista.

Tästä huolimatta Checkerit ajettiin 1950- ja 60-lukujen aikana takseina loppuun eri puolilla Suomea. Näitä autoja ei ole jäljellä enää montakaan kappaletta. Ajokuntoisia yksilöitä on kaksi, joista toinen on Checker ry:n entisöity Checker ja toinen Checker ry:n jäsenen Hannu Kyttäsen alkuperäiskuntoinen Checker. Molemmat autot nähdään Classic Motorshowssa Checker ry:n osastolla.

Vuonna 2009 perustettiin Checker ry, jonka tarkoituksena on Checker-merkkisten autojen harrastaminen ja niihin liittyvän perinteen ja tiedon tallentaminen. Erityisasemassa yhdistyksen toiminnassa on Checker A2 eli niin sanottu Olympia-Checker, ja yhdistys otti tavoitteekseen entisöidä yhden sellaisen jälkipolville säilytettäväksi.  Entisöintityö aloitettiin keväällä 2009, ja se on valmistunut keväällä 2017.

Tiedote kertoo, että harvinaisen auton entisöintityö ei ole ollut helppo prosessi, sillä monia osia on jouduttu tekemään alusta asti itse. Entisöintityötä on teetetty, mutta paljon ovat tehneet yhdistyksen jäsenet omin käsin.

Classic Motorshowssa tapahtuvan esittelynsä jälkeen auto siirtyy Saloon, Lahnajärvelle, jonne avautuu toukokuussa Checker-museo. Ensi talvena auto on esillä Mobiliassa.