Aivastus johtuu vieraiden hiukkasten tai itiöiden joutumisesta elimistöömme. Kun nenän limakalvojen aistinsolut tunnistavat vieraan aineen, kuten pölyn joutuneen hengityskanaviin, limakalvojen värekarvat värisevät ja lähettävät autonomisen reaktion aloittavan signaalin kolmoishermoa pitkin aivoihin. Aivoista signaali lähetetään edelleen lihaksille, jotka saavat yhteistyöllään aikaan aivastuksen.

Aivastus on siis elimistömme tapa puhdistaa hengitystiet potentiaalisesti vaarallisista aineista. MIT:n tutkijoiden mukaan aivastus voi kulkea yli kolmensadan kilometrin tuntinopeudella ja lennättää hiukkasia kymmenen metrin päähän.

Niin hyvältä kuin aivastaminen tuntuukin, on paikkoja, joissa aivastusta haluaisi parhaansa mukaan yrittää välttää. Esimerkiksi ruuhkabussissa tai illallispöydässä suun ja sieraimien tukkiminen aivastuksen pysäyttämiseksi saattaa tuntua hyvältä ajatukselta. Sitä se ei todellisuudessa ole.

Aivastuksen hillitseminen voi nimittäin aiheuttaa vaurioittaa tärykalvoja, verisuonien katkeamista, hermovaurioita ja murtuneita kylkiluita. Pahimmillaan kohtelias manööveri voi osoittautua jopa kohtalokkaaksi.

The Telegraph kertoo BMJ Case Reports -julkaisussa julkaistusta tapausraportista, jossa 34-vuotias mies toimitettiin sairaalahoitoon tämän pyrittyä eristämään aivastuksen valtavan voiman kehonsa sisään. Miehen kurkku oli vaurioitunut pahasti, ja hän pystyi hädin tuskin nielaisemaan. Miestä tutkineet lääkärit raportoivat kuulleensa myös omituista poksahtelua ja rasahtelua tämän niskan ja kylkiluiden alueella.

Kuvantamistekniikan avulla lääkärit oppivat, että aivastus oli vaurioittanut syviä kudoksia ja lihaksia miehen rinnassa.

Lääkäreiden mukaan miehen tila muistutti Boerhaaven syndroomaa eli ruokatorven spontaania repeämää, joka voi syntyä voimakkaasta oksentelusta. Tässä tapauksessa aivastuksen paine oli kuitenkin aiheuttanut vaurioita nielussa. Potilas joutui viettämään sairaalassa ja letkuruokinnassa seitsemän päivää.

Leicesterin yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkuasiantuntija tohtori Wanding Yangin mukaan aivastuksen vangitseminen on vaarallista ja sitä tulisi välttää kaikin keinoin. Yang on myös raportin pääkirjoittaja.

Asiantuntijoiden mukaan aivastusta voi pyrkiä estämään hieromalla nenää tai ylähuulta ja hengittämällä raskaasti nenän kautta. Ja jos nämä keinot eivät toimi, on parempi antaa vain paukkua. Vaihtoehdot eivät kuulosta kovin houkuttelevilta.