Monelle tulee varmaan yllätyksenä, miten monimutkainen nykyaikainen rengas on, sillä sinä on yli 20 erilaista kumiseosta.

Rengas on auton tärkein turvallisuusvaruste, ja moottoripyörässä sen merkitys on vielä suurempi. Auton ja tien välissä on vain neljä vajaan kämmenen kokoista alaa, joiden tehtävänä on kiihdyttää, ohjata ja jarruttaa ajoneuvoa. Tuosta voi jo nopeasti ajatella, että tehtävä on vaativa ja renkaalta odotetaan hyvinkin erilaisia osin toisilleen vastakohtaisia ominaisuuksia.

Jotta kaikki olisi vielä monimutkaisempaa, rengasta kehitettäessä on otettava huomioon vaihtelevat olosuhteet, keli, tien pinta ja nopeudet. Suomessa tilanne vielä korostuu, kun saman vuorokauden aikana lämpötila voi vaihdella kymmenestä lämpöasteesta viiden asteen pakkaseen.

Leipzigin yliopistossa joukko saksalaisia insinöörejä on ottanut tehtäväkseen kehittää vallankumouksellisen renkaan, jonka kuvio muuttuu tilanteen mukaan. Siinä käytetään muuttuvia pietsokeraamisia säätimiä ja muodon muistavia ”älykkäitä materiaaleja”. Ne keräävät ja käsittelevät tietoa tien pinnasta ja sääolosuhteita. Kaiken tiedon perusteella renkaan kuvio muutetaan tilanteeseen parhaiten sopivaksi. Kuljettajan ei enää tarvitse huolehtia renkaista, koska ne ajattelevat itse.

Tuollaiset renkaat olisivat ihanteelliset ja sopisivat Suomeen erinomaisesti. Insinöörit ovat patentoineet jo joukon kehittämiään ratkaisuja, mutta tuollainen älyrengas on vielä haave, jonka toteutumiseen menee pitkä aika.