LITRA RIITTÄÄ

Ford on tehnyt rohkean vedon tuomalla upouuden yksilitraisen kolmisylinterisen EcoBoost-moottorinsa ensimmäisenä myyntiin Focuksen korissa. Sen jälkeen se nähdään C-Maxissa ja Grand C-Maxissa, ja vasta sen jälkeen pienemmissä malleissa eli uudessa B-Maxissa ja myöhemmin Fiestassa.

Tehoversiot ovat 74 ja 92 kW. Molempien huippuvääntö on 170 Nm jo 1300 r/min pyörintänopeudella, ja hetkellisesti se voidaan nostaa 200 newtonmetriin.
Moottori korvaa useimmilla markkinoilla vapaastihengittävän 1,6-litraisen, jonka tehokkaimman version arvot ovat olleet 88 kW ja 159 Nm.

Pienikokoisen, ahdetun ja suorasuihkutteisen moottorin sylinteriryhmä on valurautaa, joka on erityisesti melu- ja lämpiämismielessä parempi kuin alumiininen. Nopean lämpiämisen saavuttamiseksi moottorissa on muitakin mielenkiintoisia ratkaisuja.

Sekä imu- että pakoventtiilien ajoitus on säätyvä, minkä avulla voidaan vaikuttaa sekä työkiertoon että tehostaa ahtimen toimintaa. Pieni ahdin pyörii parhaimmillaan 248 000 r/min ja reagoi herkästi, joten turboviive on historiaa.

Värinät on saatu hallintaan ilman tasapainotusakselia. Käytännössäkin moottori on hämmästyttävän hiljainen, eikä värinöitä tunnu ohjaamoon missään ajotilanteessa. Äänen sävy poikkeaa perinteisestä, mutta kuuluu vain etäisesti voimakkaimpia kiihdytyksiä lukuun ottamatta. Muutenkin ajaminen on helppoa, joustavaa ja miellyttävää. Voimaa on tarjolla sopivasti, vaikka ero 1,6-litraiseen EcoBoostiin onkin selvä.

Ford 1,0 EcoBoostin voi epäröimättä nimetä maailman tämän hetken parhaaksi kolmisylinteriseksi moottoriksi, joka samalla päihittää suurimman osan vastaavan tehoisista nelisylinterisistä.