Vain nimi ennallaan

Yamaha ilmoitti merkin ensimmäisen nelitahtikelkkansa RX-1:n ensiesittelyssä, että uudet Yamahat tullaan rakentamaan nelitahtimoottoreilla.Valinta on luonnollinen, sillä Yamahalla on paljon kokemusta tehokkaista nelitahtisista muun muassa moottoripyöräpuolelta.

Phazerin Genesis 80 -moottori perustuu YZ 250 F -motocrosspyörän moottoriin. Kaksi sylinteriä, 500 kuutiota, viisiventtiiliset kannet, 43-milliset EFI:n suihkurungot, tasapainoakselit ja 11000 r/min. Näillä eväillä moottorista saadaan maahantuojan mukaan tehoa 59 kW.

Jos Phazerin on moottorissa selvää sukulaisuutta YZ-moottoripyöriin, niin myös muotoilusta löytyy samaa tyyliä.

Sylinterit on kallistettu taakse, ja kaikki moottorin toimilaitteet on saatu etujousituksen rakenteiden takapuolelle. Niinpä etuosan rakenne on voitu katkaista jousitusrakenteiden kohdalta. Kelkan rakenteessa on pyritty keveyteen ja 212 kg kuivapaino on erinomainen lukema nelitahtikelalle. Keveyttä ja käsiteltävyyttä palvelee myös 35 cm leveän telamaton myötä kavennettu takarunko.

Moottori hyrähtää käyntiin sähköstartilla, narukäynnistintä ei edes ole. Myös peruutusvaihde kytkeytyy sähköisesti napin painalluksella. Tyhjäkäynti on mukavaa puputusta ja äänitaso on hiljainen, kiitos moottorin ja taakse aukeavan pakoputken.

Kelkka lähtee pehmeästi liikkeelle, ja moottoripyörämäisyys tulee vielä vahvemmin kuvaan kuin kuivaharjoitteluvaiheessa. Kaasun lisääminen ei saa aikaan kaksitahtisesta tuttua rääkäisyä, vaan kierrokset nousevat 11 000 r/min tuntumaan ja vauhti sen kuin kasvaa pehmeän huomaamattomasti. Phazerin tehot eivät tee kelkasta rakettia, mutta äänenvaimennus ja moottorin tärinättömyys antavat suorituskyvystä todellisuutta vääristävän kuvan.

Suuntavakaudeltaan ja kaarreominaisuuksiltaan Phazer on hyvä ajettava. Moottori on saatu sijoitettua matalalle ja kapean istuimen ansiosta kuljettajan on helppo liikkua.

URHEILULLISEN FX:n (1890 euroa) lisäksi Phazereita on kokonainen mallisto. GT-malli on askel matkakelkan suuntaan ja Venture Lite on uutuuden touring-versio. Phazer Mountain on nimensä mukaisesti tarkoitettu vuoristo-olosuhteisiin. Lisäksi löytyy vielä Multipurpose-malli, jossa on hyötykelkan piirteitä.

(Tiivistelmä Erik Ahmasalon artikkelista TM 1/07, s. 32)