Deep Rock Galactic, jep jep. Valitettavan harva pelistä on ylipäätään kuullut ja vieläkin harvempi sitä on oikeasti pelannut.

Mutta asia on onneksi nopeasti korjattavissa, sillä alkuvuoden laadukkain indie-hitti on jo pitkään ollut ladattavissa sekä Steam- että Microsoft Store -verkkokaupoista.

Hintalapussa lukee kohtuulliset 23 euroa, ja peli on pc:n ohella saatavana myös Xbox One -konsolille.

Vaikka kyseessä on toistaiseksi niin sanottu Early Access -nimike, tätä peliä ei kannata väheksyä tai tyrmätä.

Kyseessä on neljän pelaajan yhteistyöhön perustuva ”kaivuupeli”, jossa joko onnistutaan yhdessä tai kuollaan erikseen. Virallinen esittelyvideo avaa keskeisen idean alle puolessatoista minuutissa, joten se kannattaa katsoa juuri tähän väliin.

Pääosassa ovat enintään neljä partoihin asti varusteltua kääpiökaivostyöläistä, joista kullakin on oma roolinsa tehtävän onnistumisen kannalta.

Vaan miksi kääpiöt? No koska Moria.

On isoin vehkein varustettua tykkimiestä, on poraajaa sekä tiedustelijaa, insinöörikin. Kaikilla on erikoiskykynsä ja varusteensa, jotka tulevat tarpeeseen, kun miehistö porautuu ahneesti satojen metrien syvyyteen kullan, jalokivien ja muun arvokkaan perässä.

Syvällä ei ole valoa ja laajat luolastot ovat täynnä hengenvaarallisia piirteitä. Ja kuten arvata saattaa, vihamieliset avaruusönkeröt saavat sattumanvaraisuuteen perustuvat kaivuutehtävät tuntumaan kertaluokkaa vaikeammilta, koska hektisiä tulitaisteluja käydään alusta loppuun saakka.

Ruutukaappaukset eivät tee pelille oikeutta – oikeasti kokonaisuus näyttää hyvältä ja pyörii mainiosti vähän hitaammallakin koneella.

Siinä välissä pitäisi sitten haalia arvometalleja talteen, suunnitella turvallisia ja aikaa säästäviä reittejä, suojata selustaa sekä huolehtia siitä, että porassa riittää polttoainetta, eivätkä ammukset pääse loppumaan.

Ja pois – siis takaisin ylös asti – olisi niin ikään hyvä päästä, sillä muuten omaa kääpiötään ei saa paranneltua tai räätälöityä mieleisekseen, kuinkas muuten.

Eikä siinä kaikki. Pirullinen klaustrofobia piinaa oikeastaan joka hetki, mikä on myös iso osa pelin virittämää tunnelmaa.

Suuntavaisto on niin ikään koetuksella, koska välillä mennään yläviistoon, sitten syvälle alas, lopulta jonnekin siltä väliltä, eikä isompiin virheisiin ole varaa. Tätä peliä ei siis voi suositella liikepahoinvointiherkille pelaajille.

Mutta se isoin yksittäinen juju on kuitenkin siinä, että yksikään neljästä kaivostyöläisestä ei ole työttömänä joitakin sekunteja pidempään. Niinpä Deep Rock Galactic tuo yhteistyöpelaamiseen sellaista aktiivimallia, ettei pahemmasta väliä.

Mikäli joku siis jättäytyy muiden kannettavaksi tai puuhailee omiaan, tehtävä epäonnistuu useammin kuin yleensä. Käytännössä peli ikään kuin edellyttää osallistumista joka hetki, mikä on nettipelaamisesta puhuttaessa ainoastaan hyvä asia. Samalla se pakottaa puhaltamaan yhteen hiileen, mikä on niin ikään omiaan pitämään trollit loitolla.

Sisältöpäivityksiä sekä korjauksia julkaistaan tiuhaan tahtiin.

Tällaisenaan Deep Rock Galactic (testattu versio: Update 15) onkin tavallista kiehtovampi, joskin luonteeltaan työläs peli, joka pysyy viihdyttävänä pienissä erissä nautittuna: tunti silloin, toinen tällöin, sitten viikko taukoa ja sama uudestaan.

Ainoastaan tekemisen vähyys ja vahvasti toistoon perustuva idea saattavat pidemmän päälle ruveta rassaamaan.

Kyse ei sinänsä ole isoista jutuista.

Peli kaipaa tuoreita vihollisia ja uutta löydettävää luolastoihin. Kokonaisuus piristyisi jo muutamalla ainutlaatuisella ”dropilla”, uusilla kaivuutehtävän aikaisilla välitapahtumilla sekä hivenen ohjausta viilaamalla. Onneksi tuo kaikki on myös tavalla tai toisella sekä tekeillä että tulossa, sillä kehittäjä Ghost Ship Games on osoittautunut aktiiviseksi ja ketteräksi liikkeissään.

Keskeinen idea joka tapauksessa toimii kuin höyryveturi, runko on teknisesti vakaa ja kaivuupuuhissa on sellaista käsin kosketeltavaa tunnelmaa, jonka voi odottaa vain tiivistyvän, kunhan Deep Rock Galactic saadaan virallisesti ”valmiiksi”.

Vaikka valmis on nykypäivänä tietysti valitettavan venyvä ja suhteellinen käsite, Deep Rock Galactic saattaapi olla hintansa väärti jo nyt.