Vaikka Albert Einstein keksi suhteellisuusteorian, hänkään ei kyennyt keksimään, miten olisi mahdollista kehittää oikeasti toimiva lentävä auto.

Alla olevalla äskettäin löytyneellä videonpätkällä nähdään kuitenkin fysiikan historian suurin nero itse ”lentävän auton kyydissä”, kertoo Jalopnik.

Kyseessä ei tietenkään ole oikea lentävä auto, vaikka videolla esiintyvä mies on oikea Albert Einstein. Vuonna 1931 kuvatulla filminpätkällä näkyy Einstein Model T:ltä näyttävän auton kyydissä lentelemässä huolettomasti taivaalla.

Mikä on tämän videon tarina? Videolla esiintyvät Albert Einstein sekä hänen vaimonsa Elsa. Einstein oli tuolloin Kaliforniassa vierailulla, ja hän ehti käydä myös Warner Brosin studioilla. Einsteinille esiteltiin tuolloin ”erikoisefektiä”, jossa taustalle heijastettiin liikkuvaa ja saatiin luotua illuusio lentävästä autosta. (Nykystandardeilla illuusio ei tietenkään ole erityisen vakuuttava.)

Tapauksesta kirjoitti The New York Times vuonna 1931. Artikkelin mukaan tuolloin kuvattu filmi tuhoutui, ja ainoa kopio siitä oli Einsteinillä. Tuo filmi oli kateissa tämän vuoden huhtikuussa, kun Lincoln Centerissä työskennellyt opiskelija löysi vanhoja kotifilmejä sisältävän laatikon ja yhdessä filmissä luki ”Einstein”.

Tutkijan yllätykseksi filmi oli vielä erittäin hyvässä kunnossa. Filmistä tuotettiin digitaalinen versio nettijakeluun, ja itse filmi saa paikan Yhdysvaltain kongressin kirjastossa.