Oman jälkikasvun vaiheet on mukava tallentaa elävänä kuvana videokasetille. Juuri tähän käyttöön kamera useimmiten ostetaankin. Näillä alle tuhannen euron MiniDV-kameroilla voi tehdä kotielokuvia sekä ottaa digitaalisia valokuvia. Edellisvuoden malleihin nähden ominaisuudet ovat kehittyneet, vaikka hinnat ovat laskeneet. Kuvaaminen on nyt yhä helpompaa, ja elävää kuvaa voi jakaa jopa internetin välityksellä.

Canon MV600i

JVC GR-D70E

Panasonic NV-DS65EG

Sony DCR-TRV19E

Vertailuun valituilla alle tuhannen euron videokameroilla on useita yhteisiä nimittäjiä. Jokaisen vasempaan kylkeen on kiinnitetty 2,5-tuumainen nestekidenäyttö, jota voi käyttää sekä kuvattaessa että valmista nauhaa katsottaessa. Kuva ja ääni tallennetaan MiniDV-kasetille. Kaksisuuntaisen DV-liitännän ansiosta vertailun kaikki kamerat soveltuvat erinomaisesti videoelokuvan koostamiseen tietokoneella. Myös valokuvia voi ottaa ja nekin voi siirtää tietokoneen kiintolevylle jälkikäsittelyä tai tulostamista varten.

Lähes kaikissa nykykameroissa on nestekidenäyttö. Näyttö taipuu etsimeksi mitä erilaisimpiin kuvausasentoihin, ja siitä on myös mukava katsoa valmiita otoksia. Sanomattakin on selvää, että nestekidenäytön kuva on värillinen. Nauhaa toistettaessa ääni kuuluu kameran pienestä tarkkailukaiuttimesta.

Objektiivit tarjoavat telepäässä vähintään kymmenkertaisen suurennoksen. JVC:ssä optinen kerroin on 16 ja Canonissa peräti 18. Digitaalisella zoomilla päästään vieläkin lähemmäs kuvauskohdetta. Digitaalinen zoom kytketään toimintaan valikosta. Ominaisuustaulukon luvut vaikuttavat tässä kohtaa suurilta, ja sitähän ne ovatkin. Jokaisessa kamerassa on kaksi valinnaista digitaalisen zoomin kerrointa, joista kannattaa valita pienempi. Jo digitaalisen suurennoksen nelinkertaistaminen tuo näet kuvaan neliömäisiä häiriöitä, jotka lisääntyvät kiusallisessa määrin kerrointa kasvatettaessa.

Etsinkuvan tiedot ovat vertailun kaikissa kameroissa riittävän monipuoliset. Suurta osaa etsimen näyttömerkinnöistä todella myös tarvitaan kuvattaessa. Niinpä kuvakkeiden merkitykset on syytä käydä yksitellen läpi ohjekirjan kanssa.

Aiemmin kuvanneet tietävät hyvin, että yhdellä akulla ei pitkälle pötkitä. Uusille kuvaajille kerrottakoon, että akun kapasiteettia tuhrautuu melkoisesti otosten harjoitteluun ja valikoiden selailuun. Niinpä mitattu yhtäjaksoinen kuvausaika kannattaa lukea vain kameroiden välisenä vertailutietona. Todellisuudessa yhden latauksen tarjoama kuvausaika lienee parhaimmillaankin noin puolet mitatusta ja kylmänä talvipäivänä jälkeä syntyy vieläkin vähemmän. Siksi ainakin paljon kuvaavan kannattaa hankkia ylimääräinen akku heti kameran oston yhteydessä.

Vertailun kameroiden kuvailmaisimissa eli CCD-kennoissa on parhaimmillaan 800 000 kuva-alkiota, joista niin video- kuin valokuvillekin käytetään vain hieman yli puolta. Niinpä kuvien laatu ei yllä halvimmankaan nykyaikaisen digitaalisen valokuvakameran tasolle. Jonkinlaisia muistiinpanovalokuvia näilläkin kameroilla silti saa, ja niitä voi vielä parantaa tietokoneen kuvankäsittelyohjelmilla.

Kaikissa nykyaikaisissa videokameroissa on jonkinlainen kuvanvakain, jonka ansiosta lopullinen kuva ei vapaalta kädeltäkään kuvattaessa näytä tärisevältä. Kalliimmissa kameroissa vakain on optinen, ja tällainen vakain toimii yleensä yhtä hyvin hieman hämärämmässäkin kuvattaessa. Vertailun kameroissa vakain on elektroninen, mutta näidenkin toimintaperiaatteissa on eroja.

Vertailun kaikissa kameroissa on sekä DV-lähtö että DV-tulo. Mikäli käytettävissä on DV-liitäntäkortilla (I-Link tai IEEE1394) varustettu tietokone, kotielokuvan voi koostaa tietokoneen kiintolevyllä. Tarvittavat ohjelmat tulevat kameran mukana. Liitäntäkortin ja editointiohjelmiston voi hankkia erikseenkin. Tällaisen pakkauksen saa halvimmillaan alle 150 eurolla.

Vaikka vertailun kameroissa on koko joukko monen mielestä turhiakin toimintoja, nämä kamerat sopivat erinomaisesti lapsiperheen ensimmäiseksi videokameraksi. Automatiikkatilassa käyttö on erinomaisen helppoa, ja kokeneempi kuvaaja voi ottaa käyttöön haluamansa käsisäädöt. Parasta on kuvanlaatu, joka on huomattavasti parempi kuin missään analogisissa videokameroissa.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 9/03, s. 114-121)