Kokoamamme testiryhmä on harmaata ulkoasuaan myöten melko samankaltaista. Tässä tapauksessa ulkoasu saattaa kuitenkin pettää. Jokainen laite tekee lähes kaikki temput, joita kalliimmatkin virkaveljet osaavat. Pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta levyn toistamiseksi riittää, että se on kooltaan tavallisen CD-levyn mitoissa. DVD-elokuvien lisäksi levylle tallennettu MP3-musiikki tai jopa JPEG-muotoiset valokuvat voidaan toistaa kodin stereolaitteiston ja television kautta.

Daewoo DQD-2100D

Hitachi DV-P325E

JVC XV-E112

LG DVD5183

Panasonic DVD-RV32

Pioneer DV-350

Samsung DVD-S424

Sony DVP-N305

Thomson DTH 210

United DVD 3052M

DVD-soittimet ovat vihdoin tänä jouluna lyömässä itseään läpi myös Suomessa. Hinnat ovat pudonneet lähes tavallisen CD-soittimen tasolle. Kokosimmekin edullisimmat DVD-soittimet tarkempiin tutkimuksiin ja päätimme, ettei yksikään vertailuun osallistuva laite saa maksaa yli 250 euroa. Mukaan mahtui melko kirjava joukko, joista halvimman hinta alittaa 150 euron rajan. Philips ja Sharp eivät tällä kertaa ehtineet saada uusimpia mallejaan testattaviksi, mutta muut suurimmat valmistajat ovat mukana.

DVD Video -levylle tallennettu elokuva toistuu terävänä ja tv-kuvaakin parempilaatuisena. Lisäksi kotivideonauhurista tutut kohina ja muut häiriöt puuttuvat DVD-kuvasta kokonaan. Kun vielä äänikin toistuu parhaimmillaan aidosti monikanavaisena, DVD:n voi sanoa olevan paras mahdollinen kuvalähde kotiin tuotavaksi. Siksi digitaalisesta kuvalevystä on muutamassa vuodessa tullut videoelokuvien järkevin levitystapa. Kuvan näyttölaitteeksi sopii parhaiten mahdollisimman suuri, vähintään 32-tuumainen, 16:9-kuvasuhteella toteutettu laajakuvatelevisio, sillä DVD-elokuvat on tallennettu yleensä laajakangasmuotoon. Toisaalta soittimen asetuksista voi valita myös 4:3-vaihtoehdon.

Kaikki vertailun soittimet toistavat DVD Video -levyjä sekä tavallisia musiikki sisältäviä CD-levyjä. Itse tallennettua musiikkia voi kuunnella myös CD-R- ja CD-RW-levyiltä. CD-R-levyt ovat halpoja, ja niille voi esimerkiksi omalla tietokoneella kopioida tavallisen Audio CD -levyn. CD-RW-levylle voi kasetin tapaan tallentaa aina uutta musiikkia, mutta tyhjä levyaihio on hieman kalliimpi, eikä se toistu monilla vanhemmilla CD- tai DVD-soittimilla.

Koska tallentavat DVD-soittimet ovat tulleet, ja niitä myydään halvimmillaan alle 900 euron hintaan, kokeilimme jokaisen soittimen kyvyn toistaa myös näitä itse tallennettuja DVD-levyjä. Itse tehdyt DVD-tallenteet toistuvat vertailun soittimissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tämä on hyvä tietää omaa DVD-soitinta ostettaessa. Voihan olla, että VHS-kasetit jäävät jo lähitulevaisuudessa parempaa kuvaa tarjoavien DVD-levyjen varjoon.

Kaikilla DVD-soittimilla voi kuunnella myös CD-levyjä, ja ne ovat yleensä äänenlaadultaan erillisten CD-soittimien veroisia. Käyttömukavuudessa saattaa sen sijaan olla huomauttamista (ainakin erikoistoimintojen osalta), mutta parhaimmillaan DVD-soitin toimii kelpo musiikkilaitteena, joka toistaa myös MP3-musiikkitiedostoja. Yhdelle CD-levylle saattaa mahtua MP3-muotoon pakattuna parhaimmillaan yhden taiteilijan koko tuotanto. Kaikki kymmenen laitetta lukevat itse äänitettyjä CD-R- ja CD-RW-levyjä, joten lähtökohdat MP3-toistolle ovat kaikissa samat. Musiikkitiedostojen hallinnassa on kuitenkin enemmän eroja, sillä vain harvat valmistajat ovat panostaneet asiaan kunnolla. Näyttää siltä, että MP3-ominaisuuksissa on säästetty muutakin kuin bittejä. Monikanavaisena tallennettua musiikkia sisältäviä SACD- tai DVD Audio -levyjä nämä soittimet eivät toista.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 18/02, s. 26-36)