Yli 2 000 osanottajaa 52 maasta on kokoontunut Suomeen kehittämään älykästä liikennettä.

Liikenneministeri Henna Virkkunen avasi kymmenennen ITS-kongressin (Intelligent Transportation System), jossa pohditaan liikenteen kehitystä tulevaisuudessa. Puheessaan hän julisti Suomen liikennelaboratorioksi, jossa aletaan testata aktiivisesti kaikkia mahdollisia tulevaisuuden järjestelmiä. Niitä esittelee kongressin ajan 83 yhtiötä. Sekä tuotteitaan esitteleviä yhtiöitä että osanottajia on enemmän kuin yhdessäkään aiemmassa Euroopassa järjestetyssä kongressissa.

Kongressin neljän päivän aikana järjestetään toista sataa seminaaria ja tilaisuutta, joissa käsitellään liikkuvuutta, päästöjen vähentämistä, automatisoitua liikennettä ja monia muita älykkääseen liikenteeseen liittyviä asioita.

ITS-kongressin yhteydessä Autoliitto järjesti yhdessä EU:n ja FIA:n kanssa iMobility Challengen. Siinä esiteltiin yleisölle uusinta tekniikkaa sekä erilaisia järjestelmiä tehokkaampaan ja taloudellisempaan liikkumiseen. Eikä tutustuminen jäänyt vain katseluun, vaan ihmiset saivat kokeilla taitojaan muun muassa taloudellisessa ajamisessa tai heillä oli mahdollisuus koeajaa sähköautoa ja testata törmäyksen estävää järjestelmää.

Kuvassa iMobility Challengesta vasemmalta Zoran Stančič Euroopan Unionista, liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Minna Kivimäki, Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna ja FIA:n presidentti Jean Todt. Kuvasta puuttuu F1-kuljettaja Waltteri Bottas, joka oli avaamassa iMobility Challengea sekä jakamassa ITS-kongressin avajaisissa palkintoja parhaille älypuhelinsovelluksille.