Nokian ensimmäinen kommunikaattorimalli näki päivänvalonsa jo reilut puoli vuosikymmentä sitten. Tuon jälkeen Nokia on saanut hallita lähes yksin älypuhelinmarkkinoita. Millään toisella merkillä ei ole ollut esittää vastaavilla ominaisuuksilla varustettua laitetta. Mutta nyt on. Nokian 9210i Communicator on saamassa haastajia sekä puhelin- että kämmenmikrovalmistajien leiristä. Uusissa värinäyttöisissä Sony Ericsson P800:ssa ja Handspring Treo 270:ssä yhdistyvät paitsi matkapuhelin, myös taskutietokone ja organisaattori. Viihdepuoltakaan ei olla unohdettu.

Handspring Treo 270

Sony Ericsson P800

Nokia Communicator 9210i

Oikeastaan ainoaan toimivaan matkapuhelimen ja kämmenmikron yhdistelmään on tähän mennessä pystynyt vain Nokia kommunikaattorillaan. Viime kesänä kauppoihin tullutta Nokia 9210i Communicatoria voi hyvällä syyllä pitää jo kolmannen sukupolven mallina. Ensimmäinen Nokia 9000 tuli myyntiin reilut kuusi vuotta sitten. AiNokian ensimmäinen kommunikaattorimalli näki päivänvalonsa jo reilut puoli vuosikymmentä sitten. Tuon jälkeen Nokia on saanut hallita lähes yksin älypuhelinmarkkinoita. Millään toisella merkillä ei ole ollut esittää vastaavilla ominaisuuksilla varustettua laitetta. Mutta nyt on. Nokian 9210i Communicator on saamassa haastajia sekä puhelin- että kämmenmikrovalmistajien leiristä. Uusissa värinäyttöisissä Sony Ericsson P800:ssa ja Handspring Treo 270:ssä yhdistyvät paitsi matkapuhelin, myös taskutietokone ja organisaattori. Viihdepuoltakaan ei olla unohdettu.kanaan älypuhelinmarkkinoille yritti myös Ericsson R380-mallillaan. Laite ei kuitenkaan koskaan päässyt lähellekään kommunikaattorin myyntilukuja.

Nokian hyväksi havaitsema konsepti on vuosien saatossa säilynyt pitkälti samana. Kirjan tapaan avautuvan kannen alta paljastuu lähes täysimittainen kämmenmikro omine näppäimistöineen ja värinäyttöineen. Kun kansi on kiinni, sillä voi puhua kuten tavallisellakin puhelimella nostamalla se vain korvalle. Avaamalla kannen kesken puhelun laite kytkeytyy automaattisesti HF (hands free) -kaiutinpuhelutilaan, jolloin keskustelua voi jatkaa asettamalla laite pöydälle. Näytössä näkyviä tietoja voi selata samalla, kun puheyhteys on auki. Vaikka kommunikaattoria pidetään kalliina ja isokokoisena järkäleenä matkapuhelimeksi, siinä on onnistuttu varsin hyvin yhdistämään puhelimen ja kämmentietokoneen ominaisuudet. Nokian kommunikaattori on edelleen trendikäs laite, joka istuu yhtä hyvin niin pankkiirin, opettajan, lääkärin kuin teollisuuspomonkin taskuun.

PDA-kämmenmikrovalmistajista ehkä vahvimman vastuksen Nokian kommunikaattorille tarjoaa tällä hetkellä PalmOS-käyttöjärjestelmän puhelimeensa lisensoinut Handspring. Läppämallinen, isolla värinäytöllä varustettu Handspring Treo 270 on laite, jossa yhdistyvät kätevästi niin GPRS-puhelin, organisaattori, sähköposti kuin langaton webbiyhteyskin – kaikki uskomattoman pienessä koossa.

Parasta Treossa on sen runsas lisäohjelmavalikoima. Laitteeseen on saatavilla koko laaja Palm-kämmenmikrojen ohjelmakirjasto. Nykyiset Palm-käsimikrojen omistajat voivat siirtyä juohevasti Treon käyttäjiksi lataamalla käyttämänsä ohjelmat sen 16 megatavun muistiin. Siihen muistiin mahtuu mittava määrä esimerkiksi erilaisia taloushallinnon ohjelmia tai muita myyntimiehen tien päällä tarvitsemia sovelluksia. Tarjolla on jos jonkin näköistä ohjelmaa sekä hyöty- että hupikäyttöön.

Isompien matkapuhelinvalmistajien muodostama Symbian-leiri haluaa käyttää omaa, uusille älypuhelimille suunniteltua SymbianOS- eli EPOC-käyttöjärjestelmää. Uunituore Sony Ericsson P800 on Symbian-maailman ehkä eniten odotetuin tulokas. Laite esiteltiin ensimmäistä kertaa jo viime vuoden keväällä Hannoverin Cebit-messuilla. Lähes kaikilla ajateltavissa olevilla herkuilla varustetussa älykännykässä on iso värinäyttö, digitaalikamera, kaikki uusimmat MMS (Multimedia Messaging Service ) -ominaisuudet, jopa MP3-soitin sekä mahdollisuus myös lyhyiden videoklippien esittämiseen. Kynäohjatussa puhelimessa on oikea webbiselain, sähköposti sekä tietysti WAP. GPRS-kolmitaajuuspuhelin toimii myös yhdysvaltalaisissa GSM-verkoissa. P800:lla on mahdollista ottaa digitaalisia kuvia, katsoa niitä puhelimen värinäytöllä, tallentaa otoksia sisäiseen kuva-albumiin sekä lähettää niitä sähköpostin liitteenä tietokoneeseen tai MMS-viestinä puhelimesta toiseen. Monipuolisen viihdemultikan ominaisuuksista mainittakoon vielä Bluetooth, jolla yhteys esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen tai korvakuulokkeeseen käy langattomasti ilman ainuttakaan johtoa.

Suurimpana vaarana on jäädä älypuhelimen tai kommunikaattorin koukkuun lopullisesti. Kun sähköpostin saa käännettyä työpaikaltakin mukaan, työpäivä ei välttämättä pääty töistä lähtiessä. Kollegan lähettämää muistiota tai taulukkoa tulee helposti selailleeksi samalla, kun katselee iltauutisia televisiosta. Muutaman viikon käytön jälkeen huomaa jo tallentavansa sujuvasti kaikki yhteystiedot ja kalenterimerkinnät pelkästään kännykälle. Paperiselle allakalle on kohta enää hyvin vähän käyttöä.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 1/03, s. 24-28)