Peräti 90 prosenttia amerikkalaisista ei saa ruokavaliossaan tarpeeksi koliinia, kertoo taannoin Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus Washington Postin mukaan.

Koliini on ravintoaine, joka ei ole erityisen paljon ollut koskaan julkisuudessa, mutta Washington Postin artikkelin mukaan sen merkitys ruokavaliossa on nouseva tutkimusaihe tutkijoiden keskuudessa.

Koliini on tärkeä ravintoaine kaikissa ikäryhmissä, ja se on erityisen tärkeää aivojen kehittymisen kannalta. Sitä ei kuitenkaan saa kovin helposti monista ruoista: koliinia on eniten munan keltuaisessa, naudan maksassa ja vehnänalkioissa.

Columbian yliopiston professori Marie Caudill sanoo Washingtion Postissa, että tutkijat eivät ole pitäneet koliinia kovin tärkeänä, koska ihmisen elimistö tuottaa sitä itsekin. Siksi on oletettu, että ihminen saa sitä sen vuoksi tarpeeksi.

Koliinin tehtävät elimistössä liittyvät muun muassa rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä sen toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä.

Evira kertoo sivuillaan, että Suomessa koliinille ei ole asetettu saantisuositusta, koska se ei ole välttämätön ravintoaine. Koliinin puutetta ei ole Eviran mukaan raportoitu ihmisellä.