Amsterdamin vuotuiset hautajaismessut järjestettiin jälleen viime viikonloppuna. Tapahtumassa oli esillä biohajoavia ruumisarkkuja sekä hotrod-tyylisiä ruumisautoja.

Nyt kolmatta kertaa järjestetyn tapahtuman suurin vetonaula oli kuitenkin ”tohtori Kuoleman” kehittämä itsemurhakapseli Sarco, kertoo uutistoimisto AFP.

Sarco on australialaisen lääkäri ja eutanasia-aktivisti Philip Nitschken keksintö, jonka mies on suunnitellut yhdessä hollantilaisen suunnittelija Alexander Banninkin kanssa. Se muistuttaa hieman Helsinki–Vantaan lentokentältä löytyviä uniputkia – tosin sillä keskeisellä erolla, että se tarjoaa asiakkaalleen hyvien sijasta ikuisen unen.

”Sarco on laite, joka tarjoaa ihmisille kuoleman silloin, kun he sitä haluavat”, Nitschke, joka on kampanjoinut eutanasian puolesta jo vuosikymmeniä, kertoo AFP:lle.

”Kuolemaa odottava henkilö painaa nappulaa, joka täyttää kapselin typellä. Henkilö tuntee itsensä pian hieman tyhjäpäiseksi ennen kuin menettää tajuntansa ja kuolee.”

(Kuva: Philip Nitschke/Twitter)

Messuvieraat pääsivät tutustumaan kapselikokemukseen virtuaalitodellisuuslasien avulla saadakseen parhaan käsityksen siitä, miltä kuolema kapselissa todella tuntuisi. Tapahtumassa esillä oli vain laitteen prototyyppi, mutta ensimmäisen toimivan laitteen on Nietschken mukaan määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Kun laite valmistuu, sen rakennussuunnitelmat julkaistaan internetissä kaikkien käytettäväksi.

”Kuka tahansa joka haluaa rakentaa laitteen voi ladata suunnitelmat ja 3d-tulostaa oman laitteensa”, Nitschke selostaa. Ennen suunnitelmiin käsiksi pääsyä henkilön mielenterveys kuitenkin kartoitetaan kyselyn avulla.

Useimmissa maissa (kuten Suomessa) aktiivinen eutanasia on rikos. Euroopan maista eutanasian sallivat Alankomaiden lisäksi Belgia sekä Luxemburg. Myös itsemurhassa avustaminen on monissa maissa määritelty rikokseksi, vaikka itsemurha itsessään olisi laillista.

Sarcon tarkoitus on tehdä kuoleminen lain ja käytännön näkökulmasta helpoksi sitä haluaville. ”Sen sijaan, että henkilö hyppäisi junan alle, hän voi vain painaa nappulaa.”

”Omasta elämästään päättäminen on perustavanlaatuinen ihmisoikeus. Se ei ole vain hyvin sairaiden etuoikeus. Jos olet saanut elämän lahjan, sinulla pitäisi olla oikeus myös heittää se lahja pois silloin, kun niin haluat.”