Älypuhelinten myötä valtavaan suosioon nousseet emoji-kuvamerkit ovat laajentaneet inhimillisen viestinnän ennennäkemättömiin mittasuhteisiin. Enää asiaansa ei tarvitse ilmaista pelkästään kirjaimin, numeroin ja välimerkein, vaan myös kuvat ananaksesta, kahvikupista tai ihastuneesta kissasta ovat hyväksytty ja yleisesti ymmärretty osa kansainvälistä kirjallista ilmaisua.

Kiitos tästä kuuluu Unicode-merkistölle. Siinä jokaiselle kirjaimelle, numerolle ja merkille (sekä länsimaisissa että esimerkiksi kiinalaisissa ja japanilaisissa kirjainjärjestelmissä) on oma koodinsa. Ja nykyään koodisto on laajennettu myös emoji-kuvamerkkehin.

Puute on noussut keskeiseksi internet-ongelmaksi. Punapäät ovat olleet tuohtuneita.

Emoji-merkkejä ei siis lähetetä käyttäjien viestimien välillä kuvina vaan numero- ja kirjainkoodeina, jotka jokainen päätelaite tunnistaa ja osaa esittää omalla tavallaan.

Tällä hetkellä merkistön uusin versio (viime vuonna esitelty Unicode 9.0) sisältää jo 1 088 erilaista emojia, kuten esineitä, eläimiä ja erilaisia ihmishahmoja. Jo edellisestä Unicode-versiosta 8.0 (eli kesästä 2015) alkaen ihmishahmoille on voinut valita myös ihon- ja hiustenvärin.

Valinnoissa on ollut kuitenkin keskeinen puute: punahiuksisia ei ole lainkaan huomioitu. Tämä puute on viime kuukausien aikana noussut keskeiseksi internet-ongelmaksi. Punapäät ovat olleet tuohtuneita.

Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos, mikäli ensi viikon neuvottelut Unicodea määrittävän yrityskonsortion ja Applen välillä johtavat hedelmälliseen lopputulokseen, kertoo Phonearena-sivusto.

Ratkaistavana on lähinnä se, lisätäänkö punapäisyys ja vaaleaihoisuus omaksi ihmistyypikseen vai tehdäänkö hiustenväristä muuttuja, joka voidaan määrätä mille tahansa ihonvärille.

Unicode-versio 10 julkaistaan oletettavasti kesällä, jolloin viimeistään selvinnee, miten punapäiden kohtalo digitalisoituneessa maailmassa ratkaistaan.


Mikä ihmeen emoji?

  • ”Emoji” (jap. ’kuvamerkki’) on Japanin matkapuhelunverkoissa 1990-luvulla syntynyt, aluksi lähinnä hymiöitä sisältänyt merkkikokoelma.
  • Länsimaissa emojit yleistyivät Applen iPhonen myötä, ja merkistö otettiin käyttöön myös muissa laitteissa ja sovelluksissa.
  • Standardin mukaisten merkkien määrä on jatkuvasti kasvanut. Kymmenen vuotta sitten merkkejä oli vähän yli sata, nyt yli tuhat.
  • Jokaiselle emojille on nykyään oma koodinsa samaan tapaan kuin kaikenlaisille kirjaimille, numeroille ja erikoismerkeille on ollut jo pitkään. Kaikki merkit ja emojit on koottu Unicode-kirjastoon.
  • Unicodea hallinnoi yritysten yhteenliittymä Unicode Consortium, johon kuuluvat kaikki suuret toimijat, kuten Adobe, Apple, Facebook, Google, Huawei, IBM, Microsoft, Oracle, ja Yahoo.
  • Vaikka Unicode on yritysten oma standardi, se on käytännössä identtinen kansainvälisen ISO/IEC 10646 -standardin kanssa.
  • Vuonna 2017 julkaistavaan Unicode versioon 10 on punapäiden lisäksi ehdolla monia muitakin tarpeellisia lisäyksiä, kuten tyrannosaurus, zombie, voileipä sekä järkytyksestä räjähtävä pää.