Oma galaksimme eli Linnunrata kuuluu Paikallisena ryhmänä tunnettuun galaksijoukkoon, joka koostuu noin 50–60 galaksista.

Linnunrata on ryhmän toiseksi suurin galaksi. Sitä suurempi on vain naapurigalaksimme, noin 2,5 miljoonan valovuoden päässä sijaitseva Andromeda.

Linnunrata on törmäyskurssilla Andromedan kanssa, ja ”kosmisen isoveljemme” odotetaan syövän galaksimme noin neljän miljardin vuoden kuluttua.

Länsi-Australian yliopiston tutkijoiden mukaan näin ei välttämättä sittenkään tapahdu, sillä Andromeda ja Linnunrata ovat suunnilleen saman kokoisia.

Tutkijat kertovat käyttäneensä Andromedan massan määrittämiseen uutta tekniikkaa, jolla mitataan galaksista pakenemiseen tarvittavaa nopeutta. Tekniikan avulla tutkijat laskivat, että Andomedan massa on vain 800 miljardia Auringon massaa 1,5 biljoonan sijasta.

”Kun laukaisemme raketin Maasta, sen täytyy kulkea 11 kilometrin sekuntinopeudella paetakseen Maan painovoimasta. Päihittääkseen Linnunradan painovoiman kappaleen täytyy liikkua 550 kilometrin sekuntinopeutta. Käytimme tätä tekniikkaa selvittääksemme Andromedan massan”, selittää astrofyysikko Prajwal Kafle yliopiston tiedotteessa.

Kaflen mukaan tutkijat ovat arvioineet väärin myös Andromedan pimeän aineen määrän.

”Tarkastelemalla suurella nopeudella kiertäviä tähtiä huomasimme, että galaksissa on huomattavasti aiemmin luultua vähemmän pimeää ainetta.”

”Havaintomme muuttavat käsitystämme paikallisesta ryhmästä täydellisesti. On hyvin jännittävää, että uuden metodin avulla 50 vuotta vallinnut kollektiivinen ymmärrys Paikallisesta ryhmästä on kääntynyt päälaelleen.”

Nyt kun Andromedaa ei enää pidetä Linnunradan ”isoveljenä”, tarvitsemme uusia simulaatioita selvittääksemme, mitä tapahtuu galaksien törmätessä.