Nettivideoiden katselu on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Edellinen vertauskuvallinen väite saattaa kuulostaa oudolta, mutta pitää tavallaan paikkansa.

Kyproslaisen internetin mainostorjuntapalvelu Adguardin julkaiseman selvityksen mukaan kolmen erittäin suositun videopalvelun ja yhden videokonversiopalvelun käyttäjien tietokoneita ja niiden suorityskykyä käytetään kryptovaluutta Moneron valuuttapolettien louhimiseen käyttäjien tietämättä.

Kyseistä toimintaa kutsutaan kryptokaappaamiseksi. Selvityksestä uutisoi The Guardian.

Kryptovaluutan ja kryptovaluuttapolettien louhimisessa tietokoneen laskentakykyä hyödynnetään valuuttasiirroissa ja valuuttajärjestelmän turvallisuuden rakentamisessa, minkä seurauksena muodostuu uutta valuuttaa.

Prosessissa kertyvä valuutta jaetaan perinteisesti louhijoiden kesken, mutta tässä tapauksessa sivuilla vierailevien käyttäjien tietokoneet kasvattavat vain sivustojen kryptovaluuttakukkaroita. Sivut keräävät voittoa toiminnastaan yhteensä yli 290 000  euroa kuukaudessa, selvityksessä arvioitiin.

Mainittujen kolmen videopalvelun eli Openloadin, Streamangon, Rapidvideon sekä OnlineVideoConverter-videokonversiopalvelun yhteenlaskettu kuukausittainen käyttäjäkunta käsittää 992 miljoonaa ihmistä. Tiedossa ei ole, kuinka suuri osa käyttäjäkunnasta joutuu louhijoiksi tahtomattaan.

Louhintaohjelma latautuu sivulla vierailevan käyttäjän verkkoselaimeen huomaamattomasti ja alkaa työskennellä samalla hetkellä kun sivun videosoitin on latautunut valmiiksi valitun videon katselua varten.

Ainut käyttäjälle näkyvä merkki kryptokaappauksesta on se, että tietokone saattaa toimia viiveellä nettivideon toiston aikana.

Tämä kryptokaappausmenetelmä onnistuu myös siinä tapauksessa, jos edellä mainituille sivuille ladattu video on upotettu jollekin muulle sivulle.

Toisin kuin esimerkiksi Bitcoinia, Monero (XMR) -kryptovaluuttaa louhitaan tällä tavoin siksi, että sen louhimiseen ei vaadita tietokoneen sovelluskohtaista mikropiiriä, vaan louhiminen onnistuu millä tahansa suorittimella varustetulla normaalilla tietokoneella. Myös tilisiirrot tapahtuvat Moneron kohdalla usein ripeämmin kuin Bitcoin-siirrot.

Tämän vuoden syyskuussa torrent-sivusto Pirate Bay sekä yhdysvaltalainen suoratoistopalvelu Showtime jäivät kiinni samanlaisesta toiminnasta. Jo vuonna 2013 elektronisen urheilun yhteisö ESEA jäi kiinni käyttäjiensä näytönohjaimien valjastamisesta Bitcoinien louhintaan.

Tällä hetkellä ainut tapa välttää louhijaksi tietämättään joutuminen on käyttää mainostorjuntapalveluita, virustorjuntaohjelmia tai erikseen ladattavia kryptokaappauksen estäviä verkkoselainlaajennuksia.