Implanttirobotti on onnistunut asentamaan erään rohkean kiinalaisen naispotilaan suuhun kaksi 3D-tulostettua hammasta, kertoo South China Morning Post. Asennus sujui hyvin ja ilman lääkärin apua, mutta valmisteluun kului tunti, kun robotti ohjeistettiin, miten ja mihin hampaat on asennettava.

Implanttien asennus tapahtui Xianin kaupungissa Shaanxissa. Implanttirobotti on syntynyt paikallisen hammaskirurgisen sairaalan ja Pekingin yliopiston robotiikkaan keskittyneen instituutin yhteistyönä.

Arviolta 400 miljoonaa kiinalaista tarvitsisi hammasimplantin, mutta niitä pystytään asentamaan vain miljoonan kappaleen vuosivauhtia. Implanttirobottien toivotaan tuovan helpotusta tilanteeseen.

Vantaan Suun terveydenhuollon liikelaitoksen toimitusjohtaja Joona Iso-Lotila uskoo, että tekoälyn hyödyntäminen suun terveydenhuollossa on tulevaisuutta Suomessakin. Hän on jo selvittänyt hammasimplantteja asentavien robottien kustannuksia ja hankintamahdollisuuksia. Harkinnassa oli implanttirobotin osto Yhdysvalloista.

HANKINTA kaatui kuitenkin EU-lainsäädäntöön.

”Implanttirobotti olisi hyödyllinen, sillä se asentaa teoriassa implantin ihmistä tarkemmin juuri oikeaan kohtaan”, hän perustelee.

Potilaan näkökulmasta implanttirobotti voi kuulostaa oudolta ja herättää ikäviä mielikuvia siitä, miten robotin kanssa jäädään yksin huoneeseen ja jokin menee pieleen.
”Tämä on turha pelko, sillä robotti vertautuu hoitovälineeseen ja hammaslääkäri ohjaa sitä”, Iso-Lotila toteaa.

Hän arvelee, että potilaiden asenne implanttirobottiin vaihtelee: osa ottaa sen innostuneesti vastaan, osa ei, ja tämä täytyy ottaa huomioon. Hän uskoo kuitenkin, että tulevaisuudessa robotit ovat instrumentteja muiden joukossa, jolloin niiden käyttöön ei enää kysyttäisi potilaan halukkuutta.

”Lääkärin täytynee kuitenkin olla potilaan kanssa samassa huoneessa jatkossakin”, hän pohtii.