Apple on ristiriitainen yhtiö, tai siltä ainakin tällä hetkellä vaikuttaa.

Firma haluaa epäilemättä myydä mahdollisimman paljon uusia laitteitaan, mutta toisaalta se julkisti vastikään mobiilikäyttöjärjestelmän, joka pikemminkin vähentää tarvetta uusille laitteille.

iOS 12 on nimittäin pieni mutta iloinen yllätys, koska siinä ei ole mitään turhaa tai pahasti keskeneräistä.

Itse asiassa uusi versio tuo mieleen miltei kymmenen vuotta sitten julkaistun Mac OS X 10.6 Snow Leopard -käyttöjärjestelmän, joka sekin aikoinaan paikkasi ongelmallisen edeltäjänsä sotkuja.

iOS 11 ei tullut erityisen hyvin toimeen vain yhden gigatavun muistilla.

Tuolloin kyse oli toki Macintosh-tietokoneiden käyttöjärjestelmästä, mutta myös uudesta iOS 12:sta välittyy heti ensi minuuteilta lähtien sellainen samanlainen toimiva, loppuun asti mietitty vaikutelma.

Toki myös uusia ominaisuuksia on ympätty maltilla mukaan, mutta mikään niistä ei hypi silmille, edellytä kohtuutonta opettelua tai pane mitään jo ennalta toimivaa uusiksi.

Kaiken kukkuraksi iOS 12 muutti matelevan hitaaksi muuttuneen iPad Airin jälleen käyttökelpoiseksi laitteeksi.

Alkujaan vuonna 2013 hankittu täppäri oli hidastellut ikävästi siitä lähtien, kun iOS 11 otettiin käyttöön. Eihän iPad Air ollut nopea ennenkään, mutta juuri tuo vuodentakainen käyttöjärjestelmäversio onnistui tekemään siitä erityisen hitaan.

Muun muassa näytön kosketusvaste heikkeni kertalaakista, koska kaikkeen tekemiseen ilmaantui ylimääräistä viivettä.

Lisäksi sovellukset käynnistyivät niin paljon hitaammin kuin iOS 10:llä, että asiaan kiinnitti huomiota ilman sekuntikelloakin. Varsinkin kun ylimääräisiä mietintätaukojakin tuli sinne tänne, välillä komennot eivät menneet perille ja niin edelleen.

Aikanaan iPad Air toimitettiin iOS 7:lla…

Kaiken kaikkiaan iOS 11 toimi iPad Airilla siinä määrin kehnosti, että melkein pisti vihaksi.

Nyt Apple ansaitsee kuitenkin tunnustusta siitä, että älysi ja ennen kaikkea kehtasi korjata virheensä: uusi iOS 12 toi vanhan iPad Airin takaisin elävien kirjoihin.

Näppituntumalla voisi väittää, että uuden käyttöjärjestelmäversion suorituskyky vastaa suurin piirtein iOS 10 -tasoa.

Ja ei!

Yhden gigatavun muistiin ja kivikautiselta tuntuvaan A7-piiriin perustuva iPad Air ei tietenkään ole yhtäkkiä muuttunut salamannopeaksi, ei sinne päinkään.

Mutta nyt se on sentään jotensakin käyttökelpoinen: esimerkiksi Safari avautuu sukkelammin, eikä parin kolmen avonaisen välilehden välillä joudu odottelemaan liiaksi.

Selainruudun vierittäminen tapahtuu niin ikään totuttua sulavammin tai vähemmän tökkien. Muun muassa asetukset, kartat, sähköposti ja kalenteri avautuvat aiempaa lyhyemmässä ajassa. Parasta on kuitenkin se, että sovellusten välillä liikkuminen sujuu neljän sormen eleellä taas luotettavasti.

iOS 12 lienee se viimeinen käyttöjärjestelmä, joka toimii näinkin vanhalla raudalla.

Tai kenties parasta on sittenkin se, että iPad Air on yhä käyttökelpoinen vekotin, eikä laitteelle tarvitse vielä(kään) miettiä korvaajaa.

Toivoa sopii, ettei iOS 12 olisi vain Applen pakollinen maineenkohennuskampanja, jonka jälkeen palataan taas iOS 11:n tasoisiin julkistuksiin.