Avaa laatikko ja nosta tietokone pöydälle. Kytke näppäimistö, hiiri, nettipiuha ja verkkojohto ja paina virtakytkintä – litteään nestekidenäyttöön mahdutettu Applen iMac G5 -kotitietokone on valmis käyttöön.

Toisinajattelijana tunnettu Apple Computer kulkee edelleen omia polkujaan. Sen uusi kotitietokoneeksi suunniteltu Apple iMac G5 pitää toivoa yllä toivottamalta tuntuvaa markkinataistelua erästä suuryritystä vastaan..Mikron yhdistäminen litteään nestekidenäyttöön ei sinänsä ole uusi idea,mutta siitä huolimatta on hämmästyttävää miten pieneen tilaan nykyaikaisen tietokoneen tarvitsema tekniikka on saatu sovitettua.

iMac G5:n metallinen jalusta ei kuitenkaan kestä vertailua parhaimpiin erillisnäyttöihin. Kuvaruudun alareuna jää näet liian kauaksi pöydän pinnasta, eikä jalustassa ole korkeussäätöä. Muuten jalustassa ei ole moitittavaa, sillä se kantaa vankkumatta reilun kahdeksan kilon elopainon.

Nestekidenäytön ruutu on halkaisijaltaan 17 tuumaa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että aktiivinen kuva-ala vastaa pyöreästi 19 tuuman kuvaputkea. Mikä parasta, kuvasuhde on tavallista leveämpi 16:10. Laajakuvaisen nestekidenäytön ominaistarkkuus yltää 1 440 x 900 pisteeseen. Nestekidenäytöille yleisistä tyyppivioista huolimatta kuvanlaatu kelpaa kuvankäsittelyyn; myös liike toistuu ilman pahinta jälkikuvaa ja epäterävyyttä. Niinpä iMac G5:n kuvanlaatu edustaa nestekidenäyttöjen parempaa keskitasoa.

Apple iMac G5 sisältää hintaansa nähden suorituskykyistä ja ennen kaikkea mielekästä tietotekniikkaa. Vaikka samalla rahalla saakin tehokkaamman ja paperilla vaikuttavamman pc-tietokoneen, uutuuden valtit liittyvät käyttöönottoon, miellyttävään käyttöjärjestelmään ja tekniikan toimivuuteen kokonaisuutena. Valitettavan harva pc-tietokone on nimittäin täysin käyttövalmis suoraan laatikosta nostettuna.

Vaikkei kone olekaan käyttötestiemme perusteella mikään raketti, nopeutta piisaa jokaiseen kotitietokoneelta edellytettävään tehtävään. Lisäksi takalevystä löytää yleisimmät oheislaitteiden tarvitsemat liitännät. Vastoin yleisiä luuloja, suuri osa tunnetuimmista oheislaitteista sopii sellaisenaan Apple iMac G5:een, vaikkei sitä erikseen mainosteta. Takuuvarma yhteensopivuus kannattaa varmistaa oheislaitteen valmistajan internetsivuilta.

Pätevästä ja monipuolisesta oheisohjelmistosta huolimatta Applen yleinen ohjelmatarjonta ja saatavuus eivät ole pc-tietokoneiden tasolla, mutta laatua on vähintään yhtä paljon. Muun muassa Officesta voi hankkia Apple-version. Toisin sanoen: Apple iMac G5 toimii tietokoneena yhtä hyvin kuin pc, mutta sen luonteen ja erikoispiirteiden opetteluun tulee varata hieman aikaa. Uskallamme silti väittää, että uuden iMacin ostaja säästää pöytätilan lisäksi todennäköisesti myös hermojaan.

APPLE iMac G5 saattaa olla merkittävin tietokonejulkistus vuosiin. Semminkin kun laajakuvainen nestekidenäyttö, kelpo suorituskyky, kirjoittava dvd-asema, langattomat verkkoyhteydet, tukku tarpeellisia liitäntöjä ja liki täydellinen oheisohjelmisto mahtuvat harvoin yksiin kuoriin. Vakiovarustukseen kuuluu kaikki olennainen, joten pc:tä heikompi laajennettavuus on vain nimellinen puute. Seuraavaksi tietokoneeksi voi siis hyvillä mielin harkita Applea.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon artikkelista TM 18/04, s. 76-81)